Πώς είναι να ζεις στο Νησί των Χριστουγέννων

«Η ζούγκλα είναι η παιδική μας χαρά και η θάλασσα είναι η χώρα των θαυμάτων μας». Έτσι περιγράφει η Sook Yee Lai τα παιδικά της χρόνια στο Νησί των Χριστουγέννων, που θεωρείται έδαφος της Αυστραλίας, παρότι απέχει περίπου 3,5 ώρες με το αεροπλάνο από το Περθ.

Αυτό το απομακρυσμένο νησί του Ινδικού Ωκεανού, βρίσκεται πιο κοντά στην Ινδονησία από ό,τι στην ηπειρωτική Αυστραλία. Λόγω της φυσικής ομορφιάς του νησιού, πολλοί το αναφέρουν και ως «Γκαλαπάγκος της Αυστραλίας».

Με μόλις 135 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης, διαθέτει εντυπωσιακούς βράχους, μια πυκνή ζούγκλα, υφάλους και περισσότερα από 250 ενδημικά είδη.

«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο νησί», λέει η Lai στο CNN. «Έχουμε μια ζωντανή, όμορφη και αρμονική κοινότητα σε ένα τόσο μικρό, απομονωμένο μέρος».

Η Lai μετακόμισε στο Περθ το 1997, όταν ήταν 15 ετών, για να τελειώσει το γυμνάσιο και μετά να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο. Αν και τώρα ζει μόνιμα εκεί, επιστρέφει συχνά στο νησί των Χριστουγέννων για δουλειά και για να επισκεφτεί την οικογένεια και τους παιδικούς της φίλους.

«Κάθε φορά που επιστρέφω, η μυρωδιά της ζούγκλας που έρχεται καθώς κατεβαίνουμε από το αεροπλάνο. Έτσι μυρίζει το σπίτι για μένα», λέει η Lai.

Περίπου το 22% των περίπου 1.700 κατοίκων του νησιού έχουν κινεζική καταγωγή, το 17% αυστραλιανή, το 16,1% μαλαισιανή, το 12,5% αγγλική και 3,8% ινδονησιακή, σύμφωνα με την απογραφή του 2021.

Ως αποτέλεσμα, στο νησί των Χριστουγέννων ακούει κανείς πολλές γλώσσες – αγγλικά, μανδαρινικά, μαλαισιανά, καντονέζικα, μιν ναν κινέζικα και ταγκαλόγκ (από τις Φιλιππίνες).

Η ποικιλομορφία στο νησί των Χριστουγέννων, που έγινε μέρος της Αυστραλίας το 1958, συνδέεται άμεσα με τις εξορύξεις της αποικιακής εποχής και τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο.