Πόλεμος στην Ουκρανία: Στενεύει ο κλοιός στο Μπαχμούτ

Την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση στην πολιορκημένη πόλη Μπαχμούτ, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, εκφράζει η ουκρανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις επιθέσεις του, προσβλέποντας στην πρώτη επιτυχία του ύστερα από έξι μήνες.

«Η κατάσταση γίνεται ολοένα και περισσότερο δύσκολη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «καταστρέφουν οτιδήποτε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να στηρίξουμε τις αμυντικές μας θέσεις». Ο Ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους της χώρας του για αποστολή πολεμικών αεροσκαφών, έτσι ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να καταφέρουν να εκδιώξουν τους εισβολείς. «Εξαιρετικά τεταμένη» χαρακτήρισε την κατάσταση στο Μπαχμούτ ο επικεφαλής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, υποστράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι, ο οποίος ανέφερε ότι η ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner, παρά τις μεγάλες απώλειες που έχει υποστεί, συνεχίζει να μεταφέρει επίλεκτες μονάδες στην προσπάθειά της να αλώσει την πόλη.

Πολεμικός ανταποκριτής του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι δεν υπήρχαν μέχρι χθες δείγματα υποχώρησης των Ουκρανών από το Μπαχμούτ. Ωστόσο, ο ρωσικός κλοιός από μέρα σε μέρα σφίγγει και οι Ουκρανοί κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο του τελευταίου δρόμου ανεφοδιασμού τους, κάτι που θα τους φέρει ενώπιον του διλήμματος να αποχωρήσουν ή να παραδοθούν. Παρότι το Μπαχμούτ είναι μια σχετικά μικρή πόλη –προτού αρχίσει ο πόλεμος είχε πληθυσμό 70.000 κατοίκων–, αν πέσει στα χέρια των Ρώσων θα αφήσει περισσότερο ευάλωτα το Σλοβιάνσκ και το Κραματόρσκ, τα δύο κυριότερα αστικά κέντρα της περιφέρειας Ντονέτσκ που εξακολουθούν να ελέγχουν οι Ουκρανοί.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε σε στελέχη της μυστικής υπηρεσίας FSB και τους κάλεσε να εντείνουν τις δραστηριότητές τους για την αναχαίτιση «σαμποτέρ» που έρχονται από την Ουκρανία, την προστασία των πολιτικών υποδομών της χώρας και την αντιμετώπιση της κατασκοπείας από τη Δύση. «Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δύσης πάντα εργάζονταν εντατικά στη Ρωσία και σήμερα έχουν ρίξει στη μάχη πρόσθετο προσωπικό και τεχνικά μέσα. Οφείλουμε να δράσουμε ανάλογα», δήλωσε στη διάρκεια της παρέμβασής του.

Οι προειδοποιήσεις του Ρώσου προέδρου ήρθαν ύστερα από μια πολύ ανήσυχη νύχτα, στη διάρκεια της οποίας περιοχές της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και σε μεγαλύτερο γεωγραφικό βάθος, δέχθηκαν επιθέσεις με drones, χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ή σημαντικές καταστροφές. Σε μια περίπτωση, drone που είχε στόχο σταθμό φυσικού αερίου κατέπεσε σε απόσταση μόλις 110 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Στην Αγία Πετρούπολη διεκόπη για κάποιες ώρες η εναέρια κυκλοφορία, αν και δεν ήταν σαφές αν αυτό σχετιζόταν με επιθέσεις drones.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης