Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αποκλείει «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας πως αυτό το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτα άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.

Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο κ. Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, είπε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι ουκρανικές νίκες στα πεδία των μαχών μπορεί να ανοίξουν παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες ώστε να επιλυθεί με πολιτική συμφωνία η σύρραξη.

Ο στρατηγός σημείωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι θεωρεί απίθανο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ουκρανικές δυνάμεις να διώξουν τις ρωσικές από το σύνολο των εδαφών που κατέχουν, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης