Πωλήθηκε το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο έναντι 8,3 εκατ. δολ.

Ο σχεδιαστής παπουτσιών και συλλέκτης Στιούαρτ Γουάτζμαν πώλησε την ίδια ημέρα με ένα σπάνιο χρυσό νόμισμα του 1933 και το σπανιότερο γραμματόσημο στον κόσμο.

Πρόκειται για το γραμματόσημο της Βρετανικής Γουιάνας One-Cent Magenta, που εκδόθηκε το 1856, για 8,3 εκατομμύρια δολάρια, επιβεβαιώνοντας τη θέση του ως το πιο πολύτιμο γραμματόσημο στην ιστορία.

Το γραμματόσημο είναι το μόνο που σώζεται από μια σειρά που τυπώθηκε από το έθνος της Νότιας Αμερικής λόγω της έλλειψης γραμματοσήμων που έστελναν οι τότε Βρετανοί αποικιακοκράτες.

Ο σχεδιαστής το αγόρασε το 2014 έναντι 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων και συνέχισε μια παράδοση που άρχισαν οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες προσθέτοντας το δικό του ίχνος - ένα σχέδιο ενός παπουτσιού στιλέτο και τα αρχικά του - στο πίσω μέρος του γραμαμτόσημου. Ο αγοραστής θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, είπε ο Sotheby's.


 

Credit: Sotheby's

Επιπλέον, ένα σετ γραμματόσημων Inverted Jenny των 24 σεντ, το οποίο εκδόθηκε το 1918 για τις πρώτες επιστολές αεροπορικής αλληλογραφίας των ΗΠΑ, πωλήθηκε για 4,9 εκατομμύρια δολάρια και αποτελεί το πιο πολύτιμο γραμματόσημο των ΗΠΑ.

Το Inverted Jenny, το οποίο πωλήθηκε τελευταία φορά σε πλειστηριασμό πριν από περίπου 26 χρόνια για 2,9 εκατομμύρια δολάρια, είναι αντικείμενο συλλογής λόγω σφάλματος εκτύπωσης όπου το διπλό αεροπλάνο εμφανίζεται ανάποδα.

Ο Sotheby's είπε ότι το γραμματόσημο, το οποίο πωλήθηκε κάτω από την εκτιμώμενη τιμή, αγοράστηκε από τον Ντέιβιντ Ρούμπενστάιν, συνιδρυτή της ιδιωτικής εταιρείας μετοχών The Carlyle Group.

Ο Γουάτζμαν, ο οποίος συλλέγει γραμματόσημα και νομίσματα από την παιδική του ηλικία, είπε ότι θα χρησιμοποιήσει τα χρήματα από την πώληση για να χρηματοδοτήσει τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής έρευνας, τη σχολή του σχεδιασμού του και ενός εβραϊκού μουσείου στη Μαδρίτη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης