Πωλήθηκε για 6,6 εκατ. ευρώ ο μεγαλύτερος τρικεράτωψ στον κόσμο

Ένας σχεδόν ολοκληρωμένος σκελετός ενός τρικεράτωψ, του φυτοφάγου δεινόσαυρου με τα τεράστια κέρατα πωλήθηκε σε δημοπρασία στο Παρίσι αντί του ποσού των 6,65 εκατ. ευρώ.

Την πώληση είχε αναλάβει ο γαλλικός οίκος δημοπρασιών Giquello ο οποίος εκτιμούσε ότι στην καλύτερη περίπτωση ο σκελετός θα έπιανε ένα ποσό γύρω στο 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο σκελετός που ανακαλύφθηκε το 2014 είναι ολοκληρωμένος σε ποσοστό άνω του 60% έχει μήκος οκτώ μέτρα ενώ το κρανίο που είναι ολοκληρωμένο σε ποσοστό 75% έχει διάμετρο δύο μέτρων.

Ο σκελετός που έχει ονομαστεί «Big John» είχε καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης γεγονός που τον βοήθησε να διατηρηθεί σε εξαιρετική κατάσταση.

Από τη μελέτη του σκελετού προκύπτει ότι ο Big John σκοτώθηκε κατά πάσα πιθανότητα σε μια αναμέτρηση με άλλον τρικεράτωψ.

Τον Big John αγόρασε αμερικανός συλλέκτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του με τον εκπρόσωπο του στην δημοπρασία να δηλώνει ότι είναι εξαιρετικά ευχαριστημένος που τον απέκτησε και δεν σκέφτεται σε πρώτη τουλάχιστον φάση να συνεργαστεί με κάποιο μουσείο ή άλλο φορέα για να εκτίθεται ο σκελετός στο κοινό αλλά σκοπεύει να τον κρατήσει στην ιδιωτική του συλλογή.

Ο τρικεράτωψ ήταν από τους μεγαλύτερους δεινόσαυρους της οικογένειας των Κερατόψιδων. Το μήκος του εφτανε τα 7- 9 μ. (1 μέτρο είχαν μόνο τα κέρατά του), ύψος μέχρι 3 μ. και βάρος που έφτανε τους 6 - 12 τόνους. Είχε 2 μεγάλα μετωπιαία κέρατα κι ένα μικρότερο στο ρύγχος του.

Με αυτά αμυνόταν ενάντια στους εχθρούς του ενώ τα αρσενικά πάλευαν με τα κέρατα μεταξύ τους για την απόκτηση δικαιώματος στο ζευγάρωμα.

Ο τρικεράτωψ εκτός από τα εντυπωσιακά και μοναδικά του χαρακτηριστικά στον κόσμο των δεινοσαύρων έχει μεγάλο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον αφού ήταν από τα τελευταία είδη δεινοσαύρων που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη.

Εκτιμάται ότι ο τρικεράτωψ εμφανίστηκε στη Βόρειο Αμερική πριν από 68 εκατ. έτη, δύο εκατ. έτη πριν την πτώση του τεράστιου αστεροειδή που προκάλεσε πλανητική καταστροφή εξαφανίζοντας ανάμεσα στα άλλα όλους τους δεινοσαύρους.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης