Πτώχευσε μαζί με την Ιταλία

Αύριο θα είναι μια διαφορετική μέρα για την Ιταλία. Η πρώτη τής μετα-Μπερλουσκόνι εποχής που τόσο μνημονεύτηκε τους τελευταίους μήνες και επιτεύχθηκε μέσω των ραγδαίων οικονομικών εξελίξεων, που κατάφεραν αυτό που δεν πέτυχε επί χρόνια η κεντροαριστερά και εκατομμύρια Ιταλών ψηφοφόρων.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποχωρεί ηττημένος και από αύριο θα είναι μόνος και εκτεθειμένος απέναντι στα σκάνδαλα και την ιταλική Δικαιοσύνη χωρίς την πολιτική προστασία που είχε ως πρωθυπουργός.

Η ψήφιση από τη Βουλή και τη Γερουσία του πακέτου οικονομικών μέτρων που επιβάλλει και στη Ρώμη η Ευρωπαϊκή Ενωση και η αποτυχία την προηγούμενη Πέμπτη να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία, ανάγκασαν τον Καβαλιέρε να εγκαταλείψει πολύ πριν απ' το 2013 την πρωθυπουργική καρέκλα. «Η Δευτέρα θα είναι η πρώτη μέρα της ζωής του ως ένας από τους πιο πλούσιους συνταξιούχους» ανέφερε σαρκαστικά το αμερικανικό δίκτυο NBC.

Ως πιθανότερος αντικαταστάτης του θεωρείται ο τεχνοκράτης και πρώην επίτροπος Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάριο Μόντι, ο οποίος σε μια συμβολική κίνηση ανακηρύχθηκε την περασμένη βδομάδα ισόβιο μέλος της Γερουσίας από τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Το ερώτημα ωστόσο είναι εάν ο «σούπερ Μάριο», όπως τον αποκαλούν οι ευρωπαίοι υποστηρικτές του, θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση εντός της εβδομάδας όπως απαιτούν οι αγορές, έχοντας στο πλευρό του μόνο το Δημοκρατικό Κόμμα και ορισμένα μικρότερα κεντρώα κόμματα.

Η επιμονή της Λέγκας του Βορά να μην παρέχει καμία στήριξη στο πρόσωπο του Μάριο Μόντι και η βαθιά ρήξη που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο εσωτερικό του κόμματος του Μπερλουσκόνι οδήγησαν σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, που ίσως καθυστερήσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Την περασμένη Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ετέθη το όνομα του Λαμπέρτο Ντίνι, ως αντικαταστάτη του Μπερλουσκόνι σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. Αλλωστε, ο τεχνοκράτης Ντίνι είχε ηγηθεί και το 1994 μιας παρόμοιας Μπερλουσκόνι κυβέρνησης.

Μια τρίτη επιλογή που συζητήθηκε ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης «αλά ελληνικά», με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και πολιτικών από διάφορα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί πιέσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στο Σαββατοκύριακο και να ανακοινωθεί αύριο Δευτέρα το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο όπως φαίνεται θα έχει πολλούς τεχνοκράτες σε καίριες υπουργικές θέσεις.

Η κατάρρευση της ιταλικής οικονομίας, την οποία καλούνται να σώσουν οι τεχνοκράτες με τη λήψη ενός σκληρού πακέτου μέτρων λιτότητας, πέτυχε αυτό που χρόνια προσπαθεί ατυχώς η ιταλική κεντροαριστερά.

Το ερώτημα είναι εάν είναι έτοιμη να επωφεληθεί πολιτικά από τη διάσπαση της κεντροδεξιάς, πιθανώς και του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ενα κομματικό σχήμα που προέκυψε από την ένωση της Forza Italia και της Εθνικής Συμμαχίας του Τζιανφράνκο Φίνι, από το οποίο έχει αποχωρήσει ήδη ο πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

«Ο κίνδυνος διάλυσης του κόμματος είναι ορατός μετά την απομάκρυνση του Μπερλουσκόνι που λειτουργούσε ως συνδετικός κρίκος» υποστήριξε ο Τζιανφράνκο Ροτόντι, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στην ιταλική La Stampa, αποκαλύπτοντας ότι τους φόβους συμμερίζονται πολλά στελέχη του κόμματος.

Δεδομένου ότι το Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι δεν φαίνεται να ανακάμπτει σημαντικά στις δημοσκοπήσεις, το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν η αντιπολίτευση μπορεί να σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών ή η χώρα θα διανύσει μια μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας που θα λειτουργήσει ακόμη πιο καταστροφικά για την αδύναμη οικονομία της.

Οσο για τον Καβαλιέρε, η πρόωρη και ξαφνική απομάκρυνσή του από την πολιτική ίσως τον βάλει σύντομα σε περιπέτειες καθώς δεν πρόλαβε να ψηφίσει το νόμο περί ισόβιας ασυλίας, τον οποίο απέρριψε πριν από μερικούς μήνες το συνταγματικό δικαστήριο.

Ενόψει τριών δικών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, για διαφθορά, δωροδοκία του βρετανού δικηγόρου Ντέιβιντ Μιλς που εκδικάζεται τον ερχόμενο Ιανουάριο και του σεξουαλικού σκανδάλου με την 17χρονη Ρούμπι, ο Σίλβιο ίσως κινδυνεύσει να περάσει περισσότερα από τα επόμενα 15 χρόνια στη φυλακή. Αλλωστε, στην ιστορία της Ιταλίας δεν θα είναι ο μόνος πρωθυπουργός που πιθανώς διανύσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του άδοξα.

*Τα μέτρα λιτότητας που ψήφισε το ιταλικό Κοινοβούλιο προβλέπουν μεταξύ άλλων: Αύξηση του ΦΠΑ από το 20% στο 21%, πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο έως το 2014, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σταδιακά από τα 60 στα 67 έτη από το 2014 έως το 2026, σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με όριο τις 2.500 ευρώ στις χρηματικές συναλλαγές και επιβολή ειδικού φόρου στον τομέα της ενέργειας.

Οσο για τον Καβαλιέρε, η πολιτική απομάκρυνσή του τον αφήνει «γυμνό» ενώπιον της Δικαιοσύνης, που ίσως τον οδηγήσει αυτή τη φορά στη φυλακή όπως συνέβη με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Τζούλιο Αντρεότι, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 24 χρόνων για επαφές με τη σικελική μαφία. Μπορεί, όμως, να έχει το άδοξο τέλος του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Μπετίνο Κράξι, ο οποίος αυτοεξορίστηκε το 1995 στην Τυνησία για να γλιτώσει τη φυλακή καταδικασμένος για διαφθορά και δωροδοκία.

Πηγή: 
enet.gr

Δείτε επίσης