Πού και πώς να φωτογραφίσετε το Βόρειο Σέλας

Όποιος έχει φωτογραφική μηχανή και έντονη αίσθηση της περιπέτειας πιθανότατα ονειρεύτηκε να φωτογραφίσει το βόρειο σέλας (Aurora Borealis).

Το άπιαστο Βόρειο Σέλας δημιουργεί μια καταπληκτική οπτική εμφάνιση στον ουρανό, αλλά το φαινόμενο συνήθως εντοπίζεται σε απομακρυσμένα, κρύα μέρη που απέχουν πολύ από τις πολυσύχναστες, πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Είναι αρκετά δύσκολο να το εντοπίζει κάποιος, αλλά η καταγραφή του στην κάμερα αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση.

Σε μια δραστήρια νύχτα, το σέλας μπορεί να έχει μήκος χιλιάδες μίλια, οπότε ακολουθεί μια λίστα με τα καλύτερα μέρη για να φωτογραφίσετε το βόρειο σέλας, για μεγαλύτερες πιθανότητες εντοπισμού του φαινομένου.

Αυτές οι περιοχές προσφέρουν σκοτεινό ουρανό, με ελάχιστη φωτορύπανση, αλλά είναι επίσης βολικά κοντά σε αεροπορικές συνδέσεις και άνετα καταλύματα.

Ισλανδία

Η χώρα της φωτιάς και του πάγου φημίζεται για τις εκπληκτικές εμφανίσεις του βόρειου Σέλαος. Με τακτικές πτήσεις και έναν περιφερειακό καλής ποιότητας σε όλη τη χώρα, υπάρχει μια τεράστια επιλογή από τοπία που προκαλούν δέος.

Η Ισλανδία μπορεί να υπερηφανεύεται για τον μαγικό σκοτεινό ουρανό όταν βρίσκεται μακριά από τα φώτα της πόλης και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προσιτών και πολυτελών χώρων διαμονής και διάφορες δραστηριότητες, από σπα στις ιαματικές πισίνες, τις πεζοπορίες σε καταρράκτες, το έλκηθρο και τις ξεναγήσεις ώστε ο επισκέπτης να «γεμίσει τις μπαταρίες».

Νορβηγία

Η Βόρεια Νορβηγία φημίζεται για τις αξιόπιστες δυνατότητες παρακολούθησης του φαινομένου. Το Τρόμσο βρίσκεται πολύ κοντά στη  ζώνη, διαθέτει εξαιρετικές συγκοινωνιακές συνδέσεις, τακτικές πτήσεις και την πιο βόρεια ζυθοποιία στον κόσμο.

Με πιο ήπιο κλίμα λόγω του ρεύματος του κόλπου, η Νορβηγία είναι ένα πιο προσιτό μέρος του αρκτικού κύκλου καθώς οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν χαμηλότερα από -15 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείτε να γεμίσετε τις μέρες σας με περιπέτειες για χιονοδρομίες, επισκέψεις σε μουσεία και εκδρομές στο τελεφερίκ Fjellheisen που προσφέρει θέα στο νησί Tromso.

Οι Lofoten και Senja γίνονται γρήγορα τόσο διάσημοι όσο το Tromso, με εκπληκτικά φιόρδ για ταξίδια με βάρκα και ορεινό τοπίο διάσπαρτα με κοπάδια ταράνδων.

 


 
 

Φινλανδική Λαπωνία

 

Στα βόρεια της Φινλανδίας, μπορείτε να βρείτε τη χιονισμένη πόλη, το Ροβανιέμι, όπου μπορείτε να διασχίσετε τον αρκτικό κύκλο, να συναντήσετε ταράνδους και να χορέψετε κάτω από τα βόρεια φώτα την ίδια μέρα. Ναι, την ίδια μέρα, επειδή η πολική νύχτα σημαίνει ότι ο ήλιος δεν ανεβαίνει πάνω από τον ορίζοντα το χειμώνα και το Σέλας μπορεί να είναι ορατό μόλις στις 3 το απόγευμα.

Το παστέλ ροζ φως της ημέρας μετατρέπεται σε παγωμένο μπλε λυκόφως, τα αστέρια βγαίνουν και οι αιθέριες πράσινες κορδέλες λάμπουν και στροβιλίζονται στον ουρανό.

Προχωρήστε βορειότερα στη Φινλανδική Λαπωνία στην πόλη Ινάρι, αραιοκατοικημένη με την τεράστια παγωμένη λίμνη της, γνωστή για την εκτεταμένη υποαρκτική της ερημιά, τις εκδρομές με έλκηθρο σκύλων, τα χιονοκίνητα και τους αυτόχθονες Σαάμι.

Οι ουρανοί εδώ είναι σκοτεινοί και από τους πιο μαγικούς στον κόσμο αλλά και μερικά από τα πιο κρύα μέρη προσβάσιμα για τουρισμό με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -40 βαθμούς κελσίου.

 


REUTERS/ALEXANDER KUZNETSOV
 

Αλμπέρτα, Καναδάς

Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Καναδά είναι μια εξαιρετική τοποθεσία για τα βόρεια φώτα, η επαρχία Αλμπέρτα φιλοξενεί 8 από τα 17 καταφύγια του σκοτεινού ουρανού του Καναδά (μια καθορισμένη περιοχή προστατευμένη από τη φωτορύπανση).

Το εθνικό πάρκο Jasper είναι το δεύτερο μεγαλύτερο καταφύγιο σκοτεινού ουρανού στον κόσμο που προσφέρει σκοτεινούς, παρθένους ουρανούς που κόβουν την ανάσα και το γιορτάζει αυτό κάθε χρόνο με ένα φεστιβάλ σκοτεινού ουρανού κάθε Οκτώβριο.

Τοποθετημένο στην πόλη των Καναδικών Βραχωδών Ορέων με όλες τις ανέσεις και άφθονη άγρια ​​ζωή, το εθνικό πάρκο Jasper προσφέρει ορεινά μονοπάτια, πατινάζ στον πάγο και σκι αντοχής, πλανητάριο, υπηρεσίες ξεναγού, προσβάσιμη υποδομή και μια σειρά από καμπίνες, ξενώνες και ξενοδοχεία για διαμονή.

Αλάσκα

Το πιο προσβάσιμο μέρος για να δείτε τα βόρεια φώτα της Αλάσκας είναι από το Fairbanks, μια πόλη με πολλές ημερήσιες δραστηριότητες και υπέροχο τοπίο.

Αλλά αν ψάχνετε για μια πιο άγρια ​​περιπέτεια, κατευθυνθείτε βορειότερα με μια ξενάγηση με βάση την πύλη της Αρκτικής της Αλάσκας: Coldfoot.

Το Coldfoot βρίσκεται στη ζώνη της σέλας, είναι μία από τις λίγες κοινότητες της Αλάσκας πάνω από τον αρκτικό κύκλο προσβάσιμο οδικώς.

Εδώ μπορείτε να περιβάλλετε τον εαυτό σας με ερημιά κάτω από τον παρθένο νυχτερινό ουρανό - η γειτονική πόλη είναι 240 χιλιόμετρα μακριά, οπότε δεν υπάρχει ελάχιστη έως καθόλου φωτορύπανση.

Πηγαίνετε για χιονοπέδιλα, απολαύστε θερμές πηγές κάτω από τα βόρεια φώτα με φόντο τις οροσειρές του Μπρουκς. Λόγω του απομακρυσμένου της περιοχής συνιστάται μια ξενάγηση, καθώς υπάρχουν λίγα σηματοδοτημένα μονοπάτια και απαιτείται εξειδίκευση στη χώρα.

 


EPA/MARTIAL TREZZINI
 

Νέα Ζηλανδία - Το Νότιο Σέλας

Είναι επίσης δυνατό να παρακολουθήσετε κάτι που ονομάζεται Aurora Australis, τα οποία είναι το Νότιο Σέλας.

Μπορεί να μην υπάρχουν περιηγήσεις Σέλαος στη Νέα Ζηλανδία ή στην Τασμανία, αλλά αν βρεθείτε με καθαρή θέα προς το νότο σε μια σκοτεινή νύχτα μεταξύ φθινοπώρου και νωρίς την άνοιξη θα παρακολουθήσετε το άπιαστο Νότιο Σέλας

Στις περισσότερες από αυτές τις χώρες, μπορείτε απλά να πάτε και να κυνηγήσετε το Σέλας, αλλά θα πρέπει να κάνετε την έρευνά σας για κάθε μέρος πριν πάτε, μαθαίνοντας πώς να κυκλοφορείτε στις σκοτεινές και δυνητικά παγωμένες περιοχές.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε το κατάλληλο κιτ για το περιβάλλον για να προστατευθείτε από το έντονο κρύο. Μάθετε πώς να διαβάζετε εφαρμογές πρόβλεψης του Σέλαος καθώς και να ελέγχετε τον τοπικό καιρό, ή απλά μπορείτε να μετακινηθείτε με ξεναγό.

Οι σωστές ρυθμίσεις της φωτογραφικής μηχανής και ο κατάλληλος εξοπλισμός σίγουρα θα δώσουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Φωτογραφική μηχανή

Για να τραβήξετε το Βόρειο Σέλας, θα τραβήξετε φωτογραφίες μεγάλης έκθεσης για να επιτρέψετε όσο το δυνατόν περισσότερο φως στον αισθητήρα χρησιμοποιώντας DSLR ή κάμερα χωρίς καθρέφτη σε χειροκίνητη λειτουργία ή σε λειτουργία λάμπας. 

Τόσο πλήρους κάδρου όσο και με σύγχρονες κάμερες και φακούς περικοπής οι κάμερες είναι εξαιρετικές για τη λήψη του βόρειου φωτός.

Φακός

Θα θελήσετε επίσης να συσκευάσετε είτε έναν ευρυγώνιο είτε υπερ-ευρυγώνιο γρήγορο φακό, που είναι οι καλύτεροι φακοί για φωτογράφιση του Σέλαος.

Προτιμώνται 10-35mm, καθώς αυτά τα εστιακά μήκη σας επιτρέπουν να καταγράψετε ολόκληρο το τοπίο και τον ουρανό. Ένας γρήγορος φακός είναι αυτός με διάφραγμα f stop 2,8 ή χαμηλότερο, το οποίο επιτρέπει πολύ φως στην κάμερα. 

 


REUTERS/ALEXANDER KUZNETSOV
 

Τρίποδο

Εκτός από τα παραπάνω, σίγουρα θα χρειαστείτε τρίποδο. Θα κάνετε μεγάλες εκθέσεις, οπότε η κάμερά σας πρέπει να είναι ακίνητη και σε κάτι ανθεκτικό. 

Τηλέφωνο

Τα τηλέφωνα είναι χρήσιμα για πρόσβαση σε εφαρμογές πρόβλεψης του Σέλαος, χάρτες σκοτεινού ουρανού και για χρήση ως διακόπτης ενεργοποίησης κάμερας όταν θέλετε να τραβήξετε μια σέλφι ή να μειώσετε το κούνημα της κάμερας. Είναι επίσης πολύ χρήσιμα εάν πρέπει να πραγματοποιήσετε κλήση έκτακτης ανάγκης. Μην το αφήσετε στο σπίτι.

Φακός κεφαλής

Ένας φακός κεφαλής απελευθερώνει τα χέρια σας. Και ένας φακός κόκκινου φωτός σώζει τη νυχτερινή σας όραση για να βλέπετε στο σκοτάδι. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα έντονα/λευκά φώτα όταν κοιτάζετε αστέρια ή ψάχνετε για τα βόρεια φώτα, καθώς καθιστούν πιο δύσκολη την προβολή του φαινομένου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης