ΠΟΥ: Στα πρόθυρα κατάρρευσης το σύστημα υγείας στο Αφγανιστάν

Το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έκλεισαν ορισμένα νοσοκομεία για τον Covid-19.

«Οι περικοπές στη στήριξη των χορηγών για το μεγαλύτερο πρόγραμμα υγείας της χώρας, το Sehetmandi, άφησαν χιλιάδες εγκαταστάσεις υγείας χωρίς χρηματοδότηση για ιατρικές προμήθειες και μισθούς για το προσωπικό», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε δήλωση που συνυπογράφει ο περιφερειακός διευθυντής για την ανατολική Μεσόγειο, Άχμετ αλ Μαντάρι.

«Πολλές από αυτές τις εγκαταστάσεις έχουν πλέον μειώσει τις λειτουργίες τους ή έχουν κλείσει, αναγκάζοντας τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για το ποιον θα σώσουν και ποιον θα αφήσουν να πεθάνει», αναφέρουν.

Μόνο το 17 % όλων των εγκαταστάσεων του Sehatmandi είναι πλέον πλήρως λειτουργικές, πρόσθεσαν οι δύο άνδρες, οι οποίοι ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια αποστολή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, όπου συνάντησαν ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν.

«Αυτή η διάσπαση των υπηρεσιών υγείας έχει επιπτώσεις στην διαθεσιμότητα βασικής και ουσιαστικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας και τις προσπάθειες εμβολιασμού κατά του Covid-19», συνέχισε η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρουν, εννέα από τα 37 νοσοκομεία Covid-19 έχουν ήδη κλείσει και όλες οι πτυχές της απάντησης στον Covid-19 έχουν μειωθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιτήρησης, των τεστ και του εμβολιασμού.

«Πριν από τον Αύγουστο φέτος, 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί κατά του Covid-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ποσοστά εμβολιασμού μειώθηκαν ραγδαία, ενώ 1,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 στη χώρα παραμένουν αχρησιμοποίητες», τόνισε.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης