Που πήγαν τα παραδοσιακά κόμματα στην Αυστρία; Πράσινος ο Πρόεδρος

Σαρωτική πολιτική αλλαγή στην Αυστρία όπου τα παραδοσιακά κόμματα εξαφανίστηκαν και η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας έγινε μεταξύ των Πρασίνων και της Ακροδεξιάς που πήραν από... 50% των ψήφων.

Σύμφωνα με επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών ο Πράσινοα Βαν Ντερ Μπέλεν συγκεντρώνει ποσοστό 50,3%, έναντι του 49,7% του Χόφερ, έπειτα από το «μούδιασμα» για το ενδεχόμενο εκλογής του εκπρόσωπου του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Οι δύο υποψήφιοι πήγαιναν ψήφο - ψήφο για το προεδρικό αξίωμα, με την ανησυχία στους δημοκρατικούς κόλπους της χώρας να περνάει τα αυστριακά σύνορα και να προκαλεί αγωνία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έβλεπαν με τρόμο την άνοδο της ακροδεξιάς.

Αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Χόφερ ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο εξελίξεων στις χώρες που ετοιμάζονται να στήσουν κάλπες: Τέλος Ιουνίου η Ισπανία και σ΄ένα χρόνο από σήμερα, στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Νικολά Σαρκοζί, ηγέτης της γαλλικής Δεξιάς έσπευσε να προειδοποιήσει ότι, αυτό που συνέβη στην Αυστρία, μπορεί να συμβεί και στη Γαλλία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης