Πορτογαλία: Παραιτήθηκε το δεξί χέρι του πρωθυπουργού

Tην παραίτησή του από τη θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, υπέβαλε χθες ο Μιγκέλ Άλβες, δεξί χέρι του σοσιαλιστή πρωθυπουργού της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, αφού του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες για αδικήματα σε βάρος του δημοσίου.

Άλλοτε δήμαρχος στην πόλη Καμίνια, ο Άλβες αντιμετώπιζε έρευνα από το 2019, μολαταύτα ο κ. Κόστα τον ονόμασε υφυπουργό στον πρωθυπουργό πριν από δυο μήνες.

Επικριτές του επισημαίνουν πως ο κ. Κόστα, που κέρδισε καθαρή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο τον Ιανουάριο, για τον διορισμό του κ. Άλβες παρότι διενεργείτο ήδη έρευνα σε βάρος του. Οι πορτογαλικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν χθες πως του ασκήθηκε επίσημα δίωξη.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο κ. Άλβες, τόνισε πως αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από την εισαγγελία, δεν είναι δυνατόν να παραμείνει στην κυβέρνηση.

«Έχω καθαρή τη συνείδησή μου», τόνισε στην επιστολή του, προσθέτοντας πως είναι «απόλυτα πεπεισμένος πως οι αποφάσεις (μου) ήταν νόμιμες». Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός τον ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες του και έκανε δεκτή την παραίτηση.

Η υπόθεση ανάγεται στο διάστημα του 2015 και του 2016, όταν ήταν δήμαρχος στην Καμίνια. Σύμφωνα με την εφημερίδα Público, οι κατηγορίες αφορούν συμβάσεις που είχε υπογράψει με εταιρεία που ανήκε στη σύζυγο άλλου δημάρχου των Σοσιαλιστών.

Η υπόθεση εγγράφεται σε ευρύτερη έρευνα για υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας από αυτοδιοικητικούς αιρετούς αξιωματούχους και οργανισμούς.

Σύμφωνα με την Público, ο δήμος στην Καμίνια φέρεται να κατέβαλε 300.000 ευρώ σε ενοίκια προκαταβολικά, προτού καν οικοδομηθεί εκθεσιακό κέντρο την εποχή που ο κ. Άλβες ασκούσε την εξουσία. Το κέντρο δεν έχει ανεγερθεί ακόμη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης