Στον Πέδρο Πάσους Κοέλιου επέλεξε τελικά ο πορτογάλος πρόεδρος να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση των κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου που από κοινού έχουν περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο. Ο Κοέλιου μπορεί να σχηματίσει μόνο κυβέρνηση μειοψηφίας, όμως ο πρόεδρος έκρινε πως η πρόταση για αριστερό σχήμα δεν ήταν βιώσιμη λόγω των μεγάλων διαφορών των κομμάτων αλλά και επειδή θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση η «ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».
Η κίνηση στήνει το σκηνικό για παράταση της αβεβαιότητας: Τα υπόλοιπα κόμματα μέχρι πρότινος ανέφεραν πως προτίθεντο να ρίξουν με την πρώτη ευκαιρία νέα κυβέρνηση του Κοέλιου, με βουλευτές ήδη να ηχούν τις σάλπιγγες του κοινοβουλευτικού πολέμου.
Η μπάλα τώρα είναι στο Κοινοβούλιο, στο οποίο και πρέπει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η οποία νέα κυβέρνηση εντός δεκαημέρου.
Με την Λισαβώνα να έχει μόλις βγει από ένα οδυνηρό μνημόνιο, οι πρόσφατες κάλπες είχαν φέρει πρώτο αλλά χωρίς αυτοδυναμία τον κεντροδεξιό συνασπισμό του PDS του Κοέλιου και του CDS του Πόρτας. Δεύτερο ήταν το κεντροαριστερό Σοσιαλιστικό Κόμμα PS του Αντόνιο Κόστα, και τις υπόλοιπες έδρες θα ελέγχουν το Μπλοκ της Αριστεράς και το κομμουνιστικό CDU.
Αριθμητικά, τα ενδεχόμενα ήταν είτε κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον Κοέλιου, είτε κυβέρνηση συνασπισμού των κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου -οι διαφορές τους όμως είναι μεγαλύτερες από ό,τι μεταξύ Κοέλιου και Σοσιαλιστών- είτε «μεγάλος συνασπισμός», τον οποίο οι Σοσιαλιστές απορρίπτουν.
Τελικά, το PS (που είχε κατέβει στις εκλογές με πρόγραμμα «λιτότητας λάιτ») ανέφερε πως είχε συμφωνήσει με το Μπλοκ της Αριστεράς και το κομμουνιστικό CDU να σχηματίσουν κυβέρνηση που θα τηρούσε τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική εξισορρόπηση -κάτι που ήταν μεγάλη στροφή για τους μικρότερους.
Ωστόσο, παρά την πρόταση που υπέβαλαν στον πρόεδρο της χώρας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα τα κόμματα του αριστερού στρατοπέδου, ο πρόεδρος Σίλβα επέλεξε τελικά να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην κεντροδεξιά τη νύχτα της Πέμπτης.
«Έχουμε υπογραμμίσει πως η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση που θα εγγυάται πολιτική σταθερότητα» ανέφερε ο Σίλβα στο διάγγελμά του. Αιτιολογώντας την απόφασή του να δώσει την εντολή στον Κοέλιου, είπε πως τέτοια είναι η πολιτειακή πρακτική που ακολουθείται στη χώρα μετά τη Δικτατορία, δηλαδή η εντολή να δίνεται στον πρώτο, αλλά σε αρκετά σημεία άφησε σαφώς να εννοηθεί πως προβληματική ήταν η θέση των μικρότερων κομμάτων του αριστερού στρατοπέδου για το ευρώ.
Αν και το Σοσιαλιστικό PS δεν αμφισβητεί τη θέση της Πορτογαλίας στο ευρώ, «προβληματισμένο» έχει εμφανιστεί το Μπλοκ της Αριστεράς ενώ κατηγορηματικά αντίθετο είναι το CDS.
Ο πρόεδρος Σίλβα ανέφερε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του: «Έλαβα υπόψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι στρατηγική επιλογή της χώρας» είπε, συνεχίζοντας πως «η συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις στην Ευρωζώνη είναι καθοριστική για την οικονομία και την ανάπτυξη» και καταλήγοντας πως «το μέλλον της Πορτογαλίας εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκτός Ευρωζώνης θα ήταν καταστροφικό».
Οι πρώτες αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα προμηνύουν συνέχεια στο πολιτικό πόκερ: «Είναι περίεργο που ο πρόεδρος έδωσε εντολή σε κάποιον που δεν μπορεί να εγγυηθεί σταθερή κυβέρνηση» είπε από το PS ο Ζοάο Σοάρες.
«Δίνω μιάμιση εβδομάδα το πολύ σε αυτή την κυβέρνηση» είπε από την πλευρά του ο Φιλίπε Σοάρες του Μπλοκ της Αριστεράς, λέγοντας πως «ο πρόεδρος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική αστάθεια που δημιουργεί αυτή η απόφαση».