Ποιοι θέλουν την Καταλωνία ανεξάρτητη;

Το 1978 το 90,5% των Καταλανών ψήφισε υπέρ του ισπανικού Συντάγματος, το οποίο χάρισε στις περιφέρειες αυτονομία σε τομείς όπως η αστυνομία, η παιδεία, η υγεία και τα μέσα ενημέρωσης.

Τα τελευταία 37 χρόνια η Καταλωνία χαίρει μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής άνθησης. Γιατί λοιπόν οι Καταλανοί επιθυμούν σήμερα να αποσχισθούν από την Ισπανία και να τα θέσουν όλα σε κίνδυνο;

Οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι οι αποσχιστικές τάσεις πηγάζουν από οικονομικούς παράγοντες. Οι εύποροι Καταλανοί, που δεν θέλουν να επιδοτούν φτωχότερες περιοχές της Ισπανίας, συμμάχησαν με ακραίους αριστερούς που ασπάζονται τον εθνικιστικό λαϊκισμό τον οποίο έχει τροφοδοτήσει η οικονομική κρίση στην περιφέρεια της ΕΕ.  

Η Καταλωνία είχε ένδοξο παρελθόν προτού την «κατακτήσει» η Ισπανία. Παράλληλα, αυτό εξέθρεψε το όραμα ενός ανεξάρτητου μέλλοντος για την Καταλωνία ως «Δανία της Μεσογείου». Ωστόσο μια τέτοια εκδοχή δεν θα αποφέρει αυυτά που ισχυρίζονται οι πρωταγωνιστές; της απόσχισης αλλά μάλλον ένα εντελώς ακαθόριστο μέλλον.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από το "Βήμα"

Δείτε επίσης