Πλοίο υπό ελληνική διαχείριση φορτωμένο με 3 τόνους κοκαΐνης

Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν τρεις τόνους κοκαΐνης αξίας 180 εκατ. ευρώ σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική διαχείριση στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Το «Blume» χωρητικότητας 4.300 dwt (κατασκευής 2005) αναχαιτίστηκε την Τρίτη, 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Santa Cruz, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς ναυτιλιακού Τύπου.

Η διεθνής βάση δεδομένων της ποντοπόρου ναυτιλίας Equasis αναφέρει ως ιδιοκτήτη του «Blume» τη Rentoor Chartering και ως διαχειριστή την εδρεύουσα στην Ελλάδα Dignatio Corp, η οποία το έχει καταχωρισμένο ως μοναδικό της πλοίο.

Στο σκάφος δεν υπάρχουν Eλληνες ναυτικοί, σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας. Αυτός είναι και ο λόγος, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου, που δεν υπάρχει καμία σχετική ενημέρωση από τις ισπανικές αρχές.

Το πλοίο με σημαία Τόγκο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σύστημα εντοπισμού AIS το οποίο τελευταία φορά εξέπεμψε σήμα στις 17 Ιανουαρίου. Το «Blume» είχε σαλπάρει από το λιμάνι του Σάντος, στη Βραζιλία, στις 20 Δεκεμβρίου.

Ο προορισμός του ήταν η Ρίγα στη Λετονία. Οι ισπανικές τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν το φορτηγό πλοίο και το μετέφεραν στην Τενερίφη την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ακολούθησε εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας από στρατιωτικές και πολιτικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων δυτών της αστυνομίας, η οποία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες στην αποβάθρα του Los Llanos.

Στη συνέχεια, το βράδυ ξεφόρτωσαν με γερανό τα δέματα με την κοκαΐνη. Τα ναρκωτικά υπολογίζεται πως έχουν αξία 180 εκατ. ευρώ. Οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστές επισήμως δεν αναφέρουν τι έχει συμβεί με το πλήρωμα, αλλά κάποια δημοσιεύματα στην Ισπανία ισχυρίζονται ότι έχουν όλοι συλληφθεί.

Το μικρό φορτηγό έχει βεβαρημένο ιστορικό καθώς έχει ακινητοποιηθεί τουλάχιστον δύο φορές πέρυσι από λιμενικές αρχές για σειρά παραβάσεων.

Η πρώτη φορά ήταν στην Τουρκία, όπου και σύμφωνα με το Equasis διαπιστώθηκαν 45 παραβάσεις συμπεριλαμβανομένων έλλειψης πιστοποιητικού καταχώρισης σημαίας, ληγμένο πυροσβεστικό εξοπλισμό και σφάλματα στον εξοπλισμό φιλτραρίσματος λαδιού. Στη συνέχεια, το «Blume» κρατήθηκε και στη Ρωσία τον Ιούλιο με 25 παραβάσεις μεταξύ των οποίων και στις σωσίβιες λέμβους.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης