Παραπομπή Τραμπ: Ποιοι 10 Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν υπέρ

Δέκα Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν χθες υπέρ της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου σε δίκη. Η Βουλή των Αντιπροσώπων, τάχθηκε χθες υπέρ της δεύτερης παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ, σε μία ιστορική ψηφοφορία. 

Ο απερχόμενος πρόεδρος παραπέμπεται πλέον σε δίκη στη Γερουσία με την κατηγορία της «υποκίνησης ανταρσίας και βίας κατά της αμερικανικής κυβέρνησης» για τον ρόλο του στην επίθεση στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. Η πρόταση των Δημοκρατικών υπερψηφίστηκε με 232 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά.

Ποιοι είναι οι 10 βουλευτές:

Λίζ Τσένι (Γουαϊόμινγκ)

Το Νο 3 του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η Τσένι ήταν επίσης το ανώτερο μέλος του που ψήφισε ενάντια στις προσπάθειες αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων των εκλεκτόρων, επιβεβαιώνοντας την ήττα του Τραμπ. Η κόρη του πρώην Ρεπουμπλικανικού αντιπροέδρου Ντικ Τσένι είναι ένα ανερχόμενο αστέρι στο κόμμα. Σε δήλωση που κυκλοφόρησε την Τρίτη, η Τσένι είπε: «Δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερη προδοσία από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών για το αξίωμά του και τον όρκο του προς το Σύνταγμα».

Άντονι Γκονζάλες (Οχάιο)

Ο Γκονζάλες είναι Ρεπουμπλικανός του Οχάιο. Στη δήλωσή του, ο Γκονζάλες κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «εγκατέλειψε τη θέση του» εν μέσω της βίας στο Καπιτώλιο. Ο Γκονζάλες υποστήριξε ότι η αποτυχία του προέδρου να δράσει περαιτέρω έθεσε σε κίνδυνο εκείνους που ήταν παρόντες στο Καπιτώλιο και χαρακτήρισε τις ενέργειες του προέδρου ως «θεμελιώδεις απειλές» για την αμερικανική δημοκρατία.

«Όταν σκέφτομαι το πλήρες φάσμα των γεγονότων μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ανταπόκρισης του προέδρου, καθώς το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών δέχτηκε επίθεση, είμαι υποχρεωμένος να υποστηρίξω την πρόταση μομφής», έγραψε στο Twitter.

Πίτερ Μάγιερ (Μίσιγκαν) 

Ο Πίτερ Μάγιερ, νέο μέλος του Κογκρέσου από το Grand Rapids του Μίσιγκαν, είπε ότι ψήφισε υπέρ της κατηγορίας με «βαριά καρδιά». «Ο πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του, επιδιώκοντας να υπονομεύσει τη συνταγματική μας διαδικασία και φέρει την ευθύνη για υποκίνηση των βίαιων εξεγέρσεων της περασμένης εβδομάδας», ανέφερε σε δήλωση.

Νταν Νιουχάους (Ουάσινγκτον)

Ο Νιουχάους , από την πολιτεία της Ουάσινγκτον, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ψηφίσει για παραπομπή του προέδρου κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Τετάρτης, αντλώντας χειροκροτήματα από περίπου δύο δωδεκάδες Δημοκρατικούς. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για τις ενέργειες του Προέδρου Τραμπ», είπε.

Άνταμ Κίσινγκερ (Ιλινόι)

Ο Κίσινγκερ, ένας βετεράνος της αεροπορίας που έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος επικριτής του Τραμπ, είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Τραμπ «έσπασε τον όρκο του αξιώματος και υποκίνησε αυτήν την εξέγερση». Ο Τραμπ «χρησιμοποίησε τη θέση του στην εκτελεστική εξουσία» για να επιτεθεί στον νόμο, δήλωσε ο Κίνζινγκερ, ο οποίος στην έκτη θητεία του εκπροσωπεί το βόρειο Ιλινόι.

Τζον Κάτκο (Νέα Υόρκη)

Ο Κάτκο, από τη Νέα Υόρκη, ήταν το πρώτο μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών της Βουλής που είπε ότι θα ψηφίσει υπέρ της κατηγορίας. Ο Κάτκο, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, δήλωσε σε δήλωση την Τρίτη ότι δεν είχε πάρει την απόφαση ελαφρά, προσθέτοντας: «Το να επιτρέψουμε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να υποκινήσει αυτήν την επίθεση χωρίς συνέπεια είναι άμεση απειλή για το μέλλον της δημοκρατίας μας. Δεν μπορώ να μείνω άπραγος».

Φρεντ Άπτον (Μίσιγκαν)

Ο Άπτον, από το Μίσιγκαν, τον Νοέμβριο είπε ότι ο Τραμπ δεν είχε αποδείξει τους ισχυρισμούς του ότι η ήττα του στις εκλογές ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένης απάτης. Ο Άπτον είπε ότι θα προτιμούσε μια διμερή, επίσημη μομφή αντί για κατηγορίες, αλλά ότι η άρνηση του Τραμπ να αναλάβει την ευθύνη για την ταραχή δεν του άφησε καμία επιλογή. «Το Κογκρέσο πρέπει να ζητήσει από τον Πρόεδρο Τραμπ να λογοδοτήσει και να στείλει ένα σαφές μήνυμα», είπε.

Τζέιμι Ερέρα Μποτλέρ (Ουάσιγκτον)

Η Ερέρα Μποτλέρ είναι μετριοπαθής Ρεπουμπλικανή από την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Σε μια δήλωση, είπε ότι τα αδικήματα του προέδρου ήταν «απαράδεκτα βάσει των αδιαμφισβήτητων αποδεικτικών στοιχείων που έχουμε ήδη». Η Μποτλέρ, η οποία είναι στην έκτη θητεία της, είπε ότι ενώ πολλοί βουλευτές φοβούνται τον κ. Τραμπ, «η αλήθεια μάς απαλλάσσει από φόβο Η ψήφος μου για να κατηγορήσω έναν πρόεδρο δεν είναι μια απόφαση βάσει φόβου », είπε. «Δεν επιλέγω πλευρά. Διαλέγω την αλήθεια».

Τομ Ράις (Νότια Καρολίνα)

Ο Τομ Ράις αποτέλεσε μία ψήφο-έκπληξη. Η παράκτια περιοχή του στη Νότια Καρολίνα υποστήριξε έντονα τον Τραμπ στις εκλογές και ψήφισε την περασμένη εβδομάδα για να αντιταχθεί στην πιστοποίηση των ψήφων στην Αριζόνα και την Πενσυλβανία. «Έχω υποστηρίξει αυτόν τον πρόεδρο στο οτιδήποτε για τέσσερα χρόνια. Έκανα εκστρατεία και τον ψήφισα δύο φορές. Αλλά αυτή η απόλυτη αποτυχία είναι αδικαιολόγητη», δήλωσε η Ράις μετά την ψηφοφορία. Ο Ράις είπε ότι ήταν απογοητευμένος που ο Τραμπ δεν έδειξε την παραμικρή μετάνοια ή τύψεις για την ταραχή ή να απευθυνθεί στο έθνος για να ζητήσει ηρεμία.

Ντέιβιντ Βαλαντάο (Καλιφόρνια) 

Ο Βαλαντάο τον Νοέμβριο ανέκτησε την πρώην έδρα του στην Καλιφόρνια από τους Δημοκρατικούς. Σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Twitter, ο Βαλαντάο είπε ότι ο Τραμπ «ήταν, χωρίς αμφιβολία, κινητήρια δύναμη στα καταστροφικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 6 Ιανουαρίου ενθαρρύνοντας ταραχοποιούς να ασκήσουν βία σε εκλεγμένους αξιωματούχους, μέλη του προσωπικού και στην αντιπροσωπευτική μας δημοκρατία ως σύνολο».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης