Παρά τους δασμούς Τραμπ, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έκανε ρεκόρ ανόδου

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα των 891,3 δισ. δολαρίων ανήλθε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ το 2018, επειδή εισήγαγαν τεράστιο όγκο προϊόντων, μεταξύ άλλων και κινεζικών. Κι αυτό αποτελεί πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να μειώσει το έλλειμμα. 

Εμπορικό έλλειμμα είναι η διαφορά μεταξύ του πόσα πουλάει μία χώρα σε εμπορικούς της εταίρους σε σχέση με το τι αγοράζει από αυτούς. Ο Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται πως η στρατηγική του θα μειώσει τη διαφορά. Ωστόσο, το συνολικό έλλειμμα των ΗΠΑ ως προς τον υπόλοιπο κόσμο το 2018 αυξήθηκε κατά 12,5% έναντι του 2017, δηλαδή κατά 70 δισ. δολάρια, και ανήλθε συνολικά στα 621 δισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου την Τετάρτη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από Κίνα, Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό, προκειμένου αποκαταστήσει την ισορροπία στο διεθνές σύστημα εμπορικών συναλλαγών, διότι, όπως ισχυρίζεται, άλλες χώρες ακολουθούν άδικες πολιτικές για να αποκτήσουν ανταγωνιστικό προβάδισμα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Τραμπ και με πολλές επιχειρηματικές ενώσεις, επηρεάζει το ισοζύγιο, παρέχοντας κρατικές επιδοτήσεις, αποκλείοντας τον διεθνή ανταγωνισμό και εφαρμόζοντας και άλλες τακτικές. Η ισοτιμία του κινεζικού γουάν υποχώρησε όμως ως προς το δολάριο το 2018 και μετρίασε την επιβάρυνση που προκάλεσαν οι αμερικανικοί δασμοί, καθιστώντας τα κινεζικά προϊόντα ακόμη πιο φτηνά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης