Παρά τις τεράστιες απώλειες και την απομόνωση, ο Πούτιν θα συνεχίσει

Πέρυσι τέτοια εποχή ο Πούτιν ήταν τόσο σίγουρος για την γρηγορη νίκη του στην Ουκρανία ώστε είχε διατάξει το πρώτο κύμα ρωσικών στρατευμάτων να πάρει μαζί του ειδικές στολές για την παρέλαση νίκης στο Κίεβο.

Ένα χρόνο μετά η Ρωσία μετρά πάνω από 240.000 νεκρούς και τραυματίες. Μάλιστα η χειρότερη καταγραφή έγινε τις δυο τελευταίες εβδομάδες με τις απώλειες των Ρώσων να είναι σοκαριστικές. Καθημερινά σκοτώνονται 824 Ρώσοι στρατιώτες.

Παράλληλα εκατοντάδες χιλιάδες νέοι έχουν εγκαταλείψει την χώρα για να μην πολεμήσουν, σε έναν πόλεμο που κανείς δεν γνωρίζει γιατί γίνεται.

Η εικόνα του Πούτιν ως κορυφαίου στρατάρχη έχει καταρρεύσει, γράφουν οι Times του Λονδίνου, αφήνοντάς τον αναμφισβήτητα πιο αδύναμο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της 23χρονης διακυβέρνησής του. 

«Οι αξιωματούχοι γίνονται πιο τολμηροί και πιο θρασείς και οι εσωτερικές διαμάχες έχουν κλιμακωθεί. Δεν υπάρχει πλέον η υποταγή στον Πούτιν που υπήρχε πριν από έναν χρόνο», αναφέρει η εφημερίδα και εξηγεί:

«Έναν χρόνο μετά, ο Πούτιν δεν έχει τίποτα να απαντήσει στην κύρια ερώτηση: “Πώς βλέπει διέξοδο από την κατάσταση που δημιούργησε; Αυτό το ερώτημα τίθεται από στρατηγούς και επιχειρηματίες: το περιβάλλον του Πούτιν δεν καταλαβαίνει για ποιον σκοπό σημειώθηκαν όλες αυτές οι απώλειες και οι στερήσεις. Αλλά ο Πούτιν δεν έχει απάντηση. Η σιωπή είναι εκκωφαντική. Και θα γίνει ακόμα πιο δυνατή».

Εκτός από τις υποχωρήσεις στο πεδίο της μάχης, η οικονομία της Ρωσίας επιβαρύνεται επίσης υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία κατέγραψε δημοσιονομικό έλλειμμα 1,76 τρισ. ρούβλια (περίπου 22 δισ. ευρώ), το μεγαλύτερο για τον Ιανουάριο από την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000.

Οι κυρώσεις έχουν επίσης στερήσει από μέλη της ρωσικής ελίτ ξένα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης της περιουσίας στην Ευρώπη, ενώ είναι πολύ πιο δύσκολο για τα παιδιά τους να σπουδάσουν σε γνωστά δυτικά σχολεία και πανεπιστήμια.

Ωστόσο ο Πούτιν θα συνεχίσει χωρίς να τον ενδιαφέρει πόσους Ρώσους στέλνει στον θάνατο καθημερινά. Όπως λέγει, η Δύση φέρει την πλήρη ευθύνη για την πρόκληση του πολέμου και το τέλος της σύγκρουσης είναι ρεαλιστικά εφικτό μόνον εάν οι δυτικές χώρες αποσύρουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης