Παγκόσμια αναταραχή: Αντίποινα που θα «πονέσουν» το Ιράν αποφάσισε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ

Την απάντηση του Ισραήλ στο χτύπημα εναντίον του από το Ιράν τα ξημερώματα της Κυριακής εξέτασε το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ, που συνεδρίασε τη Δευτέρα.

Το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι ότι συζητήθηκαν διάφορες επιλογές, με καθεμία από τις οποίες μπορεί να επιφέρει «επώδυνα αντίποινα» κατά του Ιράν.

Ωστόσο υπήρχαν δύο παράμετροι που έλαβε υπόψη του το συμβούλιο. Η πρώτη είχε να κάνει με το ότι η απάντηση του Ισραήλ δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο, όπως αναφέρει το δίκτυο, και η δεύτερη με το ότι η όποια απάντηση δεν θα μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Ισραήλ φέρεται να αποφάσισε να καθυστερήσει την αναμενόμενη στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση του Ιράν.

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις επρόκειτο να αρχίσουν να εκδίδουν εντολές εκκένωσης τη Δευτέρα, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο δύο ανώνυμες ισραηλινές πηγές, ωστόσο τα σχέδια αυτά έχουν μπει για την ώρα στο περιθώριο .

Αυτό είχε μεταδώσει την Κυριακή ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan, αλλά το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε διάψευση. Η θέση του πρωθυπουργού, που είχε εκφράσει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ήταν ότι έχει αποφασιστεί και ημερομηνία για την έναρξη της επιχείρησης.

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, επικαλείται Αμερικανούς και Δυτικούς αξιωματούχους οι οποίοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, ενδεχομένως ήδη από σήμερα Δευτέρα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι λένε ότι ελπίζουν ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα μπορέσουν να ισχυριστούν το καθένα για την πλευρά του ότι νίκησαν, κάτι που θα τους δώσει μια διέξοδο από περαιτέρω κλιμάκωση.

Μπλίνκεν: «Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση»
Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται το Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το Ισραήλ και να προστατεύουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή», τόνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Ιράκ, Μοχαμάντ Αλί Ταμίμ.

Από την πλευρά του ο Αλί Ταμίμ δήλωσε ότι η Βαγδάτη κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση. «Η κυβέρνηση του Ιράκ προειδοποιεί ότι η κλιμάκωση στην περιοχή θα μετεξελιχθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο που θα απειλήσει τη διεθνή ασφάλεια», τόνισε.

Αλλά ούτε το Ιράν επιθυμεί αύξηση των εντάσεων, λέει ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν στον Βρετανό ομόλογό του τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τόνισε πάντως ο Ιρανός υπουργός ότι η χώρα του θα απαντήσει αμέσως και πιο έντονα από ό,τι πριν, αν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης