Αυστραλοί επιστήμονες αποκάλυψαν πρόσφατα ότι πέντε από τις Νήσους του Σολομώντος έχουν εξαφανιστεί κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό. Εξετάζοντας δορυφορικές εικόνες και συλλέγοντας ιστορικά στοιχεία από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα νησιά αυτά έχουν εξαφανιστεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
Οι Νήσοι Σολομώντος περιλαμβάνουν 922 νησιά, με σχεδόν 600.000 ανθρώπους να ζουν εκεί. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν την περιοχή ως ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Η σύγκριση δορυφορικών εικόνων 33 νησιών από το 1947 έως το 2014 έδειξε ότι πέντε μικρά νησιά με βλάστηση είχαν εξαφανιστεί. Η ακτογραμμή έξι άλλων νησιών έχει σημειώσει δραματική υποχώρηση, σε βαθμό που σε δύο από αυτά οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τους οικισμούς τους, στους οποίους κατοικούσαν από το 1935, και να μετακινηθούν αλλού.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας πιθανότατα συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην εξαφάνιση αυτών των πέντε νησιών, αλλά δεν είναι ο μόνος παράγοντας που την προκάλεσε. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ενέργεια των κυμάτων επιδείνωσε την κατάσταση.
Αυτό σημαίνει ότι τα νησιά σε περιοχές του ωκεανού που είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε δυνατά κύματα επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα νησιά σε μια νότια, πιο προστατευμένη περιοχή των Νήσων του Σολομώντα, δεν παρουσίασαν το ίδιο σημαντική υποχώρηση της ακτογραμμής τους.
Εξάλλου, πριν από δύο χρόνια η πόλη Τάρο, η πρωτεύουσα της επαρχίας Σουαζέλ με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκους, ανακοίνωσε τις προθέσεις της να ξεκινήσει τη μετεγκατάσταση ολόκληρου του πληθυσμού σε διαφορετικό νησί λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.