Ο πρωθυπουργός του Σουδάν βρίσκεται σε κατ 'οίκον περιορισμό- Υπουργοί υπό κράτηση

Στρατιώτες συνέλαβαν τα περισσότερα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σουδάν και μεγάλο αριθμό ηγετών φιλοκυβερνητικών κομμάτων τη Δευτέρα σε ένα προφανές στρατιωτικό πραξικόπημα, ανέφεραν τρεις πολιτικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, «κοινές στρατιωτικές δυνάμεις» συνέλαβαν τα περισσότερα από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και του συμβουλίου εθνικής κυριαρχίας, που ανέλαβε τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας μετά την ανατροπή του Όμαρ Ελ Μπασίρ το 2019, και τους μετέφεραν σε άγνωστη τοποθεσία.

Η αραβόφωνη υπηρεσία του Sky News, επικαλούμενη ανακοίνωση των υπηρεσιών του, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο πρωθυπουργός του Σουδάν, Αμπντάλα Χάμντοκ, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Ο Χάμντοκ, κάλεσε τους Σουδανούς να βγουν στους δρόμους για να υπερασπιστούν με ειρηνικό τρόπο την επανάσταση, σύμφωνα με ανακοίνωσή του η οποία, όπως αναφέρει το υπουργείο Πληροφοριών, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον τόπο όπου κρατείτο από στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο επικεφαλής της κυβέρνησης μεταφέρθηκε σε άγνωστη τοποθεσία, αφού αρνήθηκε να ταχθεί υπέρ του στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Υπό κράτηση τέθηκαν διάφοροι πολιτικοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Βιομηχανίας Ιμπραήμ αλ-Σέιχ και ο κυβερνήτης της πρωτεύουσας του Σουδάν, Χαρτούμ, Αϊμάν Χαλίντ, δήλωσαν πηγές στο Al Jazeera.

Ο υπουργός Πληροφοριών Χαμζά Μπαλούλ, ο σύμβουλος ΜΜΕ του πρωθυπουργού Φαϊσάλ Μοχάμεντ Σάλεχ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος συμβουλίου του Σουδάν, Μοχάμεντ αλ-Φίκι Σουλιμάν, συνελήφθησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Reuters, είπε ότι είδε κοινές δυνάμεις από τον στρατό και από τις ισχυρές, παραστρατιωτικές Rapid Support Forces να σταθμεύουν στους δρόμους του Χαρτούμ.

Το Σουδάν βρισκόταν στα όρια μετά την αποτυχημένη συνωμοσία πραξικοπήματος τον περασμένο μήνα. Ο Ελ Μπασίρ ανατράπηκε μετά από μήνες διαδηλώσεων το 2019 κα η μεταβατική κυβέρνηση που συμφωνήθηκε μετά την απομάκρυνσή του έπρεπε να οδηγήσει σε εκλογές μέχρι το τέλος του 2023.

Στο μεταξύ, ο ειδικός επιτετραμμένος των ΗΠΑ Τζέφρι Φέλτμαν εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για το εξελισσόμενο πραξικόπημα στο Σουδάν.

Μέσω του επίσημου λογαριασμού της διεύθυνσης αφρικανικών υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Φέλτμαν προειδοποίησε πως η κατάληψη της εξουσίας από τους στρατιωτικούς αντίκειται στη Συνταγματική Διακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης και θα θέσει σε κίνδυνο τη συνέχιση της βοήθειας την οποία προσφέρει η Ουάσινγκτον στη χώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης