Ο Μπάιντεν βγαίνει 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ με τουλάχιστον 270 έδρες (έναντι 268 του Τραμπ)

Ο Τζό Μπάιντεν εξασφαλίζει το λιγότερο 270 εκλέκτορες έναντι 268 του Τραμπα και θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών φαίνεται να κερδίζει τις Πολιτείες Νεβάδα (ανακοινώνει το αποτέλεσμα Πέμπτη απόγευμα), Ουισκόνσιν (που ολοκλήρωσε την καταμέτρηση) και Αριζόνα, Μίτσιγκαν που δίνουν πρωτιά στον Μπάιντεν που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, γιατί υπολείπονται μικρά ποσοστά ψήφων που δεν απειλούν την πρωτιά Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είναι πιθανό να αυξήσει τους εκλέκτορες αν κερδίσει και την Τζόρτζια, Πενσυλβάνια κάτι μάλλον δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο αφού οι επιστολικές ψήφοι μειώνουν συνεχώς την διαφορά από τον Τραμπ. Για παράδειγμα η διαφορά των 700.000 ψήφων που είχε ο Τρμαπ στην Πενσυλβάνια έχει γίνει 160.000 ενώ υπολείπονται άνω των 650.000 ψήφοδελτίων για καταμέτρηση.

Η μικρή διαφορά στους εκλέκτορες πάντως θα οδηγήσει σε παρατεταμένη κρίση τη χώρα γιατί ο Τραμπ δεν θα αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα επιδιώκει δικαστικά και με δηλώσεις να το αμφισβητεί.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το έργο που περιμένει τον Μπάιντεν είναι τιτάνιο για να αποκαταστήσει τα συντρίμια Τραμπ, την πολιτική φθοράς που θα ακολουθήσει ο απερχόμενος πρόεδρος αλλά και τον διχασμό της χώρας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης