Ουκρανία σε Ρώσους στρατιώτες: Παραδώσου και μετά σε στέλνουμε καθαρό στη... Ρωσία!

Το θέμα έφερε στην δημοσιότητα το BBC και ειλικρινά μας ξάφνιασε. Γνώριζαμε ότι οι Ουκρανοί μάχονται κατά του Πούτιν με εξαιρετικές τακτικές - έχουν εντυπωσιάσει πολλούς παρατηρητές - αλλά αυτό ξεπερνά κάθε φαντασία.
Η Ουκρανία έχει δημιουργήσει ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή στην οποία Ρώσοι στρατιώτες μπορούν να δηλώσουν ότι θέλουν να παραδοθούν και η οποία λαμβάνει έως και 100 τηλεφωνήματα την ημέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC.

Με βίντεο που κυκλοφορεί στα ρωσόφωνα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού, καλούνται οι Ρώσοι στρατιώτες που είναι στα ουκρανικά εδάφη να καλέσουν έναν από τους δύο τηλεφωνικούς αριθμούς της γραμμής «Θέλω να ζήσω» και εμφανίζονται στην οθόνη ώστε να λάβουν οδηγίες πού και πώς μπορούν να παραδοθούν με ασφάλεια και μυστικότητα.

Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν στο βρετανικό δίκτυο ότι μέχρι τώρα έχουν λάβει πάνω από 3.500 τηλεφωνήματα από Ρώσους φαντάρους που θέλουν να λιποτακτήσουν και επιζητούν τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και για τις οικογένειές τους.

Σε ένα από τα τηλεφωνήματα που απομαγνητοφώνησε το BBC ένα Ρώσος στρατιώτης στη Χερσώνα ρωτά τι να κάνει όταν φτάσουν οι Ουκρανοί στρατιώτες: «Να πέσω στα γόνατα και να πω ότι παραδίνομαι;» απορεί. «Εκείνη την ώρα τηλεφωνήστε μας», έρχεται η απάντηση από την υπηρεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Άλλος Ρώσος δηλώνει ότι φοβάται ότι θα τον στρατολογήσουν ενώ δεν θέλει να πολεμήσει και προτιμά να αυτομολήσει στην Ουκρανία. «Εξασφαλίστε ένα κρυφό κινητό τηλέφωνο, συμπληρώστε τη φόρμα παράδοσης στο Telegram και ενημερώστε μας μόλις φτάσετε στα σύνορα», απαντά η υπηρεσία.

Αρκετοί Ρώσοι στρατιώτες που έχουν πεσμένο ηθικό δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να κάνουν το μεγάλο βήμα. «Πρέπει να διερωτηθείτε, για τι πράγμα σας έβαλαν να πολεμήσετε;» τους λέει η τηλεφωνήτρια από το Κίεβο.
Προσέξτε τώρα: Οι Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι όσοι παραδίδονται έχουν τη σωματική τους ακεραιότητα εξασφαλισμένη, ενώ θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αιχμάλωτοι πολέμου σε μια από τις διάφορες ανταλλαγές αιχμαλώτων που ολοένα και συχνότερα καταγράφονται μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Έτσι γυρίζουν σπίτι τους χωρίς το στίγμα της λιποταξίας, αλλά και ως… ευδοκίμως συμμετέχοντες στη λεγόμενη από το Κρεμλίνο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία».

Έχουν επίσης την επιλογή να παραμείνουν για πάντα στην Ουκρανία και να πολιτογραφηθούν Ουκρανοί, αν και θα είναι για κάποιο διάστημα υπό τον στενό έλεγχο των ουκρανικών αρχών για πιθανές περιπτώσεις κατασκοπείας ή δολιοφθοράς.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης