Ουκρανία: Παραίτηση προεδρικών συμβούλων, κυβερνητικές αλλαγές εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς

Σε κρίση φαίνεται να βρίσκεται η ηγεσία της Ουκρανίας, με κατηγορίες για διαφθορά, παραιτήσεις στενών συνεργατών του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ίδιο τον πρόεδρο να προχωρεί σε ευρύ ανασχηματισμό του κυβερνητικού του επιτελείου.

Το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου του κ. Ζελένσκι, ο Κίριλο Τιμοσένκο δήλωσε την Τρίτη ότι ζήτησε από τον πρόεδρο τη Δευτέρα να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του.

«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την εμπιστοσύνη και την ευκαιρία να κάνουμε καλές πράξεις κάθε μέρα και κάθε λεπτό», έγραψε ο κ. Τιμοσένκο στο Telegram.

Ευχαρίστησε επίσης «κάθε επικεφαλής των περιφερειακών στρατιωτικών διοικήσεων. Καταφέραμε να φτιάξουμε την πιο ισχυρή ομάδα στη χώρα. Είστε πραγματικά σπουδαίοι. Είστε πραγματικοί πολεμιστές του φωτός!»

Υπενθυμίζεται ότι μία εβδομάδα νωρίτερα είχε υποβάλει την παραίτησή του άλλος στενός σύμβουλος του Ουκρανού ηγέτη, Ολεκσίι Αρέστοβιτς.

Ο λόγος της παραίτησης του κ. Αρέστοβιτς ήταν κάποιο άστοχο σχόλιό του σχετικά με το πολύνεκρο ρωσικό πλήγμα κατά εννεαώροφης πολυκατοικίας στην πόλη Ντνίπρο. Είχε δηλώσει ότι ο πύραυλος που τελικά έπεσε στο κτίριο καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Παράλληλα ο ίδιος ο κ. Ζελένσκι ανακοίνωσε στο βραδινό του μήνυμα τη Δευτέρα ότι πρόκειται να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές τόσο σε πρόσωπα όσο και σε πτυχές της διακυβέρνησης της εμπόλεμης χώρας του.

Αν και δεν έκανε λόγο για συγκεκριμένα άτομα που θα φύγουν ή αξιώματα όπου πρόκειται να γίνουν αλλαγές, τόνισε ότι τροποποιήσεις λαμβάνουν χώρα τόσο στο ανώτερο όσο και στο κατώτερο επίπεδο της ουκρανικής διακυβέρνησης, στον απόηχο κατηγοριών περί διαφθοράς στο Κίεβο.

«Υπάρχουν ήδη αποφάσεις αλλαγής προσωπικού – κάποιες σήμερα, άλλες αύριο – σχετικά με αξιωματούχους σε διάφορα επίπεδα, σε υπουργεία και άλλες δομές της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς και στις περιφέρειες και στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα τη Δευτέρα το βράδυ.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι τα σχέδιά του περιελάμβαναν αυστηρότερη εποπτεία για τα ταξίδια στο εξωτερικό για επίσημες αποστολές.

Κατηγορίες για φαινόμενα διαφθοράς

Αρκετά ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι ενδέχεται να απολυθούν άμεσα.

Την Κυριακή, η αστυνομία κατά της διαφθοράς δήλωσε ότι συνέλαβε τον αναπληρωτή υπουργό υποδομών με την υποψία ότι έλαβε μίζα 400.000 δολαρίων για την εισαγωγή γεννητριών τον περασμένο Σεπτέμβριο, έναν ισχυρισμό που ο υπουργός αρνείται.

Έρευνα εφημερίδας κατηγόρησε το υπουργείο Άμυνας ότι πλήρωνε υπερβολικά τους προμηθευτές για τα τρόφιμα των στρατιωτών. Ο προμηθευτής είπε ότι έκανε ένα τεχνικό λάθος και δεν άλλαξαν χρήματα. Την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας Ολεκσίι Ρεζνίκοφ απέρριψε τις κατηγορίες περί διαφθοράς στις προμήθειες του στρατού.

Ουκρανία: Ο υπουργός Άμυνας αποκρούει καταγγελίες διαφθοράς

Ο Νταβίντ Αραχάμια, επικεφαλής του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Ζελένσκι, είπε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει «να επικεντρωθούν στον πόλεμο, να βοηθήσουν τα θύματα, να μειώσουν τη γραφειοκρατία και να σταματήσουν τις αμφίβολες επιχειρήσεις».

«Σίγουρα θα πάνε κάποιοι στη φυλακή αυτή την άνοιξη. Εάν η ανθρώπινη προσέγγιση δεν λειτουργήσει, θα το κάνουμε σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο», είπε

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης