Ουάσιγκτον: «Ένδειξη αδυναμίας» το διάγγελμα Πούτιν - Κλιμάκωση της σύγκρουσης «βλέπει» το Βερολίνο

Για «ενδείξεις αδυναμίας και ενδείξεις της ρωσικής αποτυχίας» έκανε λόγο η Αμερικανίδα πρεσβευτής στην Ουκρανία Μπρίτζετ Μπρινκ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία και το σχέδιο για διενέργεια δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών.

«Παρωδίες δημοψηφισμάτων και μια επιστράτευση αποτελουν ενδείξεις αδυναμίας, της ρωσικής αποτυχίας», έγραψε στο Twitter η Μπρινκ διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η χώρα της θα συνεχίσει να «υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Στο Βερολίνο, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε πως η μερική επιστράτευση, που διατάχθηκε στη Ρωσία, αποτελεί περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την απάντησή της σ' αυτή.

Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως πρόκειται για «άλλο ένα κακό και λάθος βήμα από τη Ρωσία, το οποίο ασφαλώς θα συζητήσουμε και θα διαβουλευθούμε για το πώς θα απαντήσουμε».

Με τη σειρά του, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο NOS χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις Πούτιν «ένδειξη πανικού στο Κρεμλίνο», που δεν πρέπει να εκληφθεί ως άμεση απειλή πλήρους πολέμου με τη Δύση. Συμπλήρωσε ακόμη πως η ρητορική του Ρώσου προέδρου για τα πυρηνικά είναι κάτι που έχουμε ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν».

Σε διάλογο καλεί το Πεκίνο

Από την πλευρά του, στο Πεκίνο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε όλα τα μέρη να συμμετάσχουν σε διάλογο και διαβουλεύσεις και να βρουν ένα τρόπο για να απαντήσουν στις ανησυχίες όλων των μερών για την ασφάλεια, μετά την προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση γι' αυτό που αποκάλεσε «πυρηνικό εκβιασμό».

Η θέση της Κίνας στο ζήτημα της Ουκρανίας είναι συνεπής και ξεκάθαρη, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης