Οργή των Γάλλων αρτοποιών για την τιμή της μπαγκέτας

Οι Γάλλοι αρτοποιοί έχουν βάλει στο στόχαστρο μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ που προσφέρει χαμηλές τιμές για τις μπαγκέτες, λέγοντας ότι η κίνηση αυτή θα υπονόμευε τον ανταγωνισμό σε μια από τις πολυτιμότερες και πιο παραδοσιακές βιομηχανίες της χώρας.

Ο όμιλος Leclerc δήλωσε στις εφημερίδες την Τρίτη ότι «λόγω του πληθωρισμού, η μέση τιμή των μπαγκετών θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά. Αυτό είναι αδιανόητο», δεσμευόμενος να μειώσει τα περιθώρια κέρδους του για να περιορίσει το κόστος του γαλλικού καρβελιού στα 29 λεπτά του ευρώ.

Αλλά αρτοποιοί, αγρότες και μυλωνάδες συγκεντρώθηκαν την επόμενη μέρα για να επιτεθούν στη Leclerc για την εκστρατεία του.

Σε κοινή δήλωση, οργανώσεις του κλάδου ανέφεραν ότι η μέση τιμή για μια μπαγκέτα, μια καθημερινή βάση στα γαλλικά νοικοκυριά, έφτασε τα 90 λεπτά, λόγω της αύξησης του κόστους για το αλεύρι, το ηλεκτρικό ρεύμα και την εργασία.

«Ακριβώς όταν η κυβέρνηση και όλα τα επαγγέλματά μας εργάζονται για να πληρώνουν δίκαια τους αγρότες, ο Leclerc ξεκινά αυτή την εκστρατεία που καταστρέφει τις αξίες», είπαν, κατηγορώντας τον μεγάλο όμιλο σούπερ μάρκετ για «δημαγωγία».

Οι ανταγωνιστές «αναρωτιούνται... ποιος μπορεί να ζήσει με αξιοπρέπεια από αυτές τις τιμές;» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνοντας επίσης ότι η παραδοσιακή κατασκευή μπαγκέτας βρίσκεται στο προσκήνιο για την αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

«Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας και την ποιότητα, υπάρχει ένα τίμημα για αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της ένωσης μυλωνάδων ANMF, Jean-Francois Loiseau.

«Πρέπει να πληρώνουμε σωστά τους ανθρώπους, αυτούς που φυτεύουν, θερίζουν, που μαζεύουν τα σιτηρά και κάνουν αλεύρι, αυτούς που φτιάχνουν το ψωμί. Αυτό που κάνει ο Leclerc είναι ντροπή», είπε.

Η Κριστιάν Λαμπέρ, επικεφαλής του συνδικάτου αγροτών FNSEA, είπε ότι «ο κύριος Leclerc θα πρέπει να μας εξηγήσει πώς και πόσο πληρώνει τους αρτοποιούς του» δεδομένων των χαμηλών τιμών.

Το αφεντικό της Leclerc, Μισέλ-Εντουάρ Λεκλέρκ, δήλωσε στο επιχειρηματικό περιοδικό Capital ότι οι τιμές για τις μπαγκέτες στα καταστήματά του ήταν περίπου 30 σεντς «για τουλάχιστον ένα χρόνο», λέγοντας πως στόχο της εταιρείας είναι να προσφέρει προϊόντα σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης