Οργή στην Τουρκία για το ψήφισμα της ΕΕ για το Κυπριακό

Το ψήφισμα της ΕΕ για τα Βαρρώσιατης έφερε σφοδρές τουρκικές αντιδράσεις. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταφέρεται εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρώντας ότι κινεί τα νήματα:

«Αυτή η απόφαση, η οποία αναμφίβολα υπαγορεύεται από την ελληνοκυπριακή διοίκηση, έδειξε για άλλη μια φορά πόσο άσχετο και προκατειλημμένο είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το Κυπριακό Ζήτημα. Εάν διατηρήσουν αυτήν την προσέγγιση και νοοτροπία, δεν είναι δυνατόν τα όργανα της ΕΕ να συμβάλουν εποικοδομητικά στην επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ακσόι.

Διαμηνύοντας για άλλη μια φορά την αλλαγή πλεύσης στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού, (σ.σ. ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι αποκλείει τη λύση της ομοσπονδίας και προκρίνει ως μόνη βιώσιμη την ύπαρξη δύο κρατών) το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες (sic) στο νησί της Κύπρου, να λάβουν υπόψη την παρουσία του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ έναντι των Τουρκοκυπρίων τον Απρίλιο του 2004».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΕ

Με 631 ψήφους υπέρ εγκρίθηκε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την κατάσταση στα Βαρώσια και τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα 500 και 2483 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταψήφισαν τρεις ευρωβουλευτές: ο Τσέχος Ιβάν Νταβίντ και ο Ολλανδός Μαρσέλ ντε Γκράαφ από την ακροδεξιά πολιτική ομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» και ο υπόδικος χρυσαυγίτης Ιωάννης Λαγός.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης