Οργή στην Άγκυρα για Μ. Πομπέο

Τη σφοδρή αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσαν οι αποκαλύψεις που κάνει ο τέως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Never give an inch», σχετικά με τις επαφές και τα επεισόδια που είχε με την ηγεσία της Τουρκίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον κ. Πομπέο πως πάντα στήριζε την Ελλάδα και πως έγραψε το βιβλίο με στόχο την υποψηφιότητά του στην προεδρία των ΗΠΑ κι έχει σκοπό να κερδίσει τη στήριξη του ελληνικού λόμπι. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι από την εποχή του κ. Πομπέο μέχρι και σήμερα με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ στήριζαν και στηρίζουν την Ελλάδα. Πάντως, Καλίν και Τσαβούσογλου επιβεβαιώνουν το περιστατικό πως ο τέως υπουργός Εξωτερικών είχε απειλήσει να σπάσει την πόρτα του γραφείου του προέδρου της Τουρκίας!

Ο κ. Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για τα όσα γράφονται στο βιβλίο του κ. Πομπέο δηλώνοντας ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων, αυτοί (ο Πομπέο) είναι που διατάραξαν την πολιτική ισορροπίας των ΗΠΑ. Και καθώς είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές, βλέπουμε ότι έγραψε συγκεκριμένα πράγματα για να πάρει ψήφους από το ελληνικό λόμπι. Για όσα αναφέρονται υπάρχουν αναληθείς πληροφορίες, υπερβολές και δείχνει πως ήταν τόσο ανέντιμοι και διπρόσωποι. Με αυτό το άτομο αναγκαστήκαμε να συνεργαστούμε για την ανάπτυξη των σχέσεων».

Ο κ. Καλίν στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet δήλωσε ότι «στο βιβλίο (ο Πομπέο) αναφέρει πως είναι περήφανος για την ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα και ότι από την εποχή του Κίσινγκερ κανένας δεν στήριξε τόσο πολύ την Ελλάδα. Αρα οι ΗΠΑ δεν τηρούν αμερόληπτη στάση μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Γνωρίζαμε πως οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και τη στηρίζουν, αλλά αυτό το ομολόγησε και το καταγράφουμε. Και σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει μεγάλη διαφορά σε αυτή τη στάση».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρθηκε στο περιστατικό που συνέβη στη συνάντηση Ερντογάν – Πενς. «Εγώ και ο Πομπέο μαζί με άλλους συνεργάτες περιμέναμε σε κάποιο άλλο γραφείο, είδαμε πως ο Πομπέο ενοχλήθηκε που η συνάντηση είχε μεγαλύτερη διάρκεια και υπήρξαν αιτήματά του όπως “να πάμε μέσα τώρα”. Κι εγώ του είπα ο ένας είναι πρόεδρος και ο άλλος αντιπρόεδρος. Οταν μας χρειαστούν θα μας καλέσουν. Και του είπα ότι από άποψη ευγένειας αλλά και πρωτοκόλλου δεν θα είναι σωστό να μπούμε μέσα, και τον προειδοποίησα».

Ο κ. Καλίν, ο οποίος ήταν μέσα στη συνάντηση, ανέφερε πως «όσο διαρκούσε η συνάντηση και δεν τελείωνε τόσο έξω ο Πομπέο περνούσε νευρική κρίση. Εμείς τα μάθαμε μετά. Είναι περίεργο πράγμα ο αντιπρόεδρός σου να είναι μέσα σε συνάντηση κι εσύ απέξω να ασκείς πιέσεις και να λες “θα μπω μέσα”. Δεν υπήρχε αίτημα από τον αντιπρόεδρό του, επιχείρησε να μπει και άσκησε πίεση στην πόρτα».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απάντησε και σε όσα συνέβησαν στην επίσκεψη του κ. Πομπέο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ο ίδιος μου είπε πως θέλει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, ότι θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και πως θα ήθελε να με συναντήσει εκεί. Και η δική μου απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Είπα “όποιος θέλει να με συναντήσει μπορεί να έρθει στην Αγκυρα και να με δει, και δεν θα πάω στα πόδια του στην Κωνσταντινούπολη”».

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον κ. Πομπέο πως «με όσα γράφει στο βιβλίο δείχνει πως έχει υποστηρίξει την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του κ. Ερντογάν».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης