Ονδούρα: 357 νεκροί από πυρκαγιά σε φυλακές

Ονδούρα

Ενα συγκρότημα φυλακών στην Ονδούρα κάηκε ολοσχερώς, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 357 ατόμων, στην πλειονότητά τους τροφίμων που εγκλωβίσθηκαν στα κελλιά τους, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημες πηγές.

Η Ονδούρα κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο, σύμφωνα με τις στατιστικές του ΟΗΕ και συχνές είναι οι στάσεις και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε μέλη αντιπάλων συμμοριών μέσα στις φυλακές της-τις γνωστές ως «μάρας», που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και γοργά επεκτάθηκαν σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Το γραφείο της εισαγγελίας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 357 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε αργά χθες το βράδυ στις φυλακές της Κομαγιάγουα, σε απόσταση 75 χλμ. από την πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα.

Η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται ως μία από τις χειρότερες σε φυλακές στη Λατινική Αμερική και πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι πολλοί κρατούμενοι απανθρακώθηκαν μέσα στα κελλιά τους.

Στρατιώτες, αστυνομία και πολλοί αγωνιώντες συγγενείς κρατουμένων έζωσαν σχεδόν αμέσως τη φυλακή της Κομαγιάγου, στην οποία εκρατούντο πάνω από 800 άνθρωποι-πολλοί περισσότεροι από τη χωρητικότητά της.

Η τοπική πυροσβεστική τόνισε πως οι δυνάμεις της συνάντησαν εμπόδια κατά την προσπέλαση στη φυλακή εξαιτίας πυρών που δέχθηκαν. Ωστόσο, ο διευθυντής της διεύθυνσης φυλακών Ντανιέλ Ορεγιάνα δήλωσε πως στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα δεν είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά.

«Έχουμε δύο πιθανές υποθέσεις. Είτε ότι ένας από τους κρατουμένους έβαλε φωτιά στο στρώμα του, είτε ότι σημειώθηκε κάποιο βραχυκύκλωμα στα ηλεκτρικά», δήλωσε ο ίδιος.

Ο OEA ζητεί έρευνα για τις συνθήκες της πυρκαγιάς

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ) Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα ζήτησε σήμερα από την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH) να διαθέσει απεσταλμένους της προκειμένου να ερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που κατέστρεψε τις φυλακές στην Κομαγιάγουα.

Ο Ινσούλσα εξέφρασε τη «λύπη» του για τα «δραματικά γεγονότα» που εκτυλίχθηκαν στις φυλακές αυτές, σε απόσταση 90 χλμ. βορείως της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, από την οποία βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 272 άνθρωποι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης