Ομπάμα: Τραγικό λάθος θα κάνει ο Άσαντ αν κάνει χρήση χημικών όπλων

Ομπάμα- Ρίνο Νεβάδα

"Σήμερα εργαζόμαστε ώστε ο συριακός λαός να έχει ένα καλύτερο μέλλον, ελεύθερος από το καθεστώς του Άσαντ", είπε ο Ομπάμα σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελείτο κυρίως από βετεράνους, στο Ρίνο της Νεβάδας.

"Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στον Άσαντ και σε όσους τον περιβάλλουν ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί και ότι θα είναι υπόλογοι στη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ αν κάνουν το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι σύροι αντάρτες κατηγόρησαν το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι μετέφερε χημικά όπλα στα αεροδρόμια των συνόρων, την επομένη της απειλής της Δαμασκού να χρησιμοποιήσει τα όπλα αυτά σε περίπτωση που δεχτεί "επίθεση από το εξωτερικό".

"Εμείς στους κόλπους της κοινής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού γνωρίζουμε επακριβώς πού βρίσκονται τα όπλα αυτά και τη θέση τους και αποκαλύπτουμε ότι ο Ασαντ μετέφερε ορισμένα από τα όπλα αυτά και εξοπλισμό με μίγματα χημικών στοιχείων προς τα αεροδρόμια των συνόρων", αναφέρει ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός σε ανακοίνωσή του, χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένα σε ποιά σύνορα της χώρας.

"Σύμφωνα με πληροφορίες μας το καθεστώς άρχισε εδώ και μήνες να μεταφέρει τα αποθέματά του των όπλων μαζικής καταστροφής σε σκοπό να ασκήσει πίεση στην περιοχή και στη διεθνή κοινότητα", που αδιάκοπα καλούν τη Δαμασκό να σταματήσει τις επιχειρήσεις καταστολής τους τελευταίους 16 μήνες", αναφέρουν ακόμη οι αντάρτες.

Ο Αμπντέλ Μπασετ Σαϊντα, ο πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου --του μεγαλύτερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης-- είπε ότι "ένα καθεστώς που σφαγιάζει τα παιδιά, που βιάζει τις γυναίκες, μπορεί επίσης να κάνει χρήση χημικών όπλων".

Το συριακό καθεστώς παραδέχτηκε χθες για πρώτη φορά ότι διαθέτει χημικά όπλα και απείλησε να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση μιας στρατιωτικής επέμβασης από χώρα της Δύσης, αλλά ποτέ κατά του λαού του, προκαλώντας αμέσως διεθνείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης