Οι τζιχαντιστές εισπράττουν 3 εκατ. δολάρια την ημέρα πουλώντας πετρέλαιο μέσω... Τουρκίας

Οι τζιχαντιστές, πωλούν πετρέλαιο μέσω... Τουρκίας και χρηματοδοτούν την πολεμική τους τακτική. Ολόκληρο το ανατολικό τμήμα της Συρίας είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Στην περιοχή αυτή παράγονται 50.000 με 60.000 βαρέλια την ημέρα και το ΙΚ μεταφέρει αυτές τις ποσότητες από τη Συρία στην Τουρκία. Μέσω αυτού του λαθρεμπορίου, το ΙΚ λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας του να πουλήσει νομίμως αυτό το πετρέλαιο εκτός των εδαφών του. 

«Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να γίνει εμπορία πετρελαίου από το Ιράκ και τη Συρία είναι η Τουρκία" λένε διεθνείς αναλυτές. Και δυτικές υπηρεσίες αντικατασκοπείας βεβαιώνουν ότι έχουν εντοπίσει τη μεταφορά πετρελαίου από το Ιράκ προς την Τουρκία.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει τουλάχιστον τρεις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Συρία και πέντε στο Ιράκ. Διαχειρίζεται επίσης ένα διυλιστήριο και πολιορκεί ένα άλλο στο Ιράκ, ενώ ελέγχει και αρκετά μικρά διυλιστήρια στη Συρία.

Η οργάνωση κρατά μέρος του πετρελαίου και πωλεί μικρές ποσότητες στα εδάφη της, αλλά το μεγάλο μέρος το εξάγει στην Τουρκία. Υπολογίζεται ότι αυτό το λαθρεμπόριο αποφέρει στο Ισλαμικό Κράτος τρία εκατομμύρια δολάρια την ημέρα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης