Οι Ταλιμπάν θα κυριαρχήσουν στο Αφγανιστάν επιβάλλοντας τον Μεσαίωνα

Τον Ιούνιο, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την περιοχή Ιμάμ Σαχίμπ στο βόρειο Αφγανιστάν, ο διοικητής των μαχητών που ανέλαβε χρέη κυβερνήτη είχε ένα μήνυμα για τους πολίτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατικών αξιωματούχων:

Συνεχίστε κανονικά την εργασία σας, ανοίξτε τα μαγαζιά σας και κρατήστε την πόλη καθαρή. Το νερό άρχισε να ρέει ξανά, το δίκτυο ηλεκτροδότησης επιδιορθώθηκε, τα απορριμματοφόρα βγήκαν στους δρόμους και τα κρατικά οχήματα απέκτησαν ξανά λειτουργικά ελαστικά – όλα αυτά κάτω από τις διαταγές των Ταλιμπάν.

Η στρατηγική τους είναι σαφής: να εμφανίσουν νέο πρόσωπο, εκείνο του άξιου διαχειριστή, σε διάκριση από την εικόνα που έδειξαν όταν κυβερνούσαν τη χώρα προτού ανατραπούν από τους Αμερικανούς, το 2001.

Αυτή η προσπάθεια καλλωπισμού του φονταμενταλιστικού κινήματος υποδηλώνει ότι στόχος τους δεν είναι άλλος από την πλήρη κυριαρχία τους στη χώρα μετά την ολοκληρωτική αποχώρηση των Αμερικανών και των συμμάχων τους.

Ωστόσο οι Ταλιμπάν δεν έχουν αλλάξει σε βάθος είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Μια εκστρατεία δολοφονιών δημοσίων υπαλλήλων, ηγετών της κοινωνίας των πολιτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν καταβάλλεται καμία προσπάθεια επίτευξης προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες με την αφγανική κυβέρνηση, που διεξάγονται στην Ντόχα (πρόσφατα και στην Τεχεράνη), παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν έναντι των ΗΠΑ.

Στις περιοχές που κατέλαβαν οι μαχητές, οι γυναίκες εξοστρακίστηκαν από τη δημόσια σφαίρα και τα κορίτσια από τα σχολεία, ακυρώνοντας τις κατακτήσεις 20 χρόνων δυτικής παρουσίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης