Οι πόλεις πρωταθλητές στην μόλυνση της Γης

Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις ρυπαίνουν ποικιλοτρόπως το περιβάλλον. Άλλωστε η αιθαλομίχλη που σκεπάζει πολλές πόλεις είναι η πιο απτή απόδειξη της μόλυνσης που παράγουν.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Sun Yat-sen στην Κίνα πραγματοποίησαν μια μελέτη για να εντοπίσουν τις πιο ρυπογόνες πόλεις στον κόσμο.

Εξέτασαν τα δεδομένα από 167 μεγαλουπόλεις από 53 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της μελέτης είναι ότι μόλις 25 πόλεις παράγουν το 52% της μόλυνσης των αστικών περιοχών του πλανήτη.

Ήταν αναμενόμενο ότι κινεζικές πόλεις θα βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις αλλά είναι σίγουρα εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις 25 πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας που δημιουργήθηκε τις 23 θέσεις καταλαμβάνουν κινεζικές πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, η Τιαντζίν, η Νταλιάν, η Σουτζού και η Χαντάν.

Στις κορυφαίες θέσεις βρίσκονται το Τόκιο και η Μόσχα. «Αν και οι πόλεις καλύπτουν μόλις το 2% της συνολικής επιφάνειας της Γης συμβάλλουν πολύ στην περιβαλλοντική κρίση.

Αυτή την στιγμή το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε πόλεις και είναι υπεύθυνες για πολύ μεγάλο ποσοστό των εκπομπών βλαβερών αερίων» αναφέρει ο Σάοκινγκ Τσεν επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη δείχνει και τις πόλεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων. Το Όσλο, το Χιούστον, το Σιάτλ και η Μπογκοτά.

Αντίθετα αξιοσημείωτη αύξηση ρύπων παρουσιάζουν πόλεις όπως το Ρίο Ντε Τζανέιρο, το Γιοχανέσμπουργκ και η Βενετία.

Από τις 167 πόλεις που μελετήθηκαν οι 113 έχουν θέσει στόχους για την μείωση των εκπομπών ρύπων που παράγουν αλλά προς το παρόν βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους που έχουν τεθεί από την Συμφωνία του Παρισιού για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης