Οι πρώτες εικόνες από το βαθύτερο ναυάγιο του κόσμου

Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι πρώτες εικόνες του βαθύτερου γνωστού ναυαγίου στον πλανήτη.

Για τρεις μέρες, από τις 23 Οκτωβρίου-26 Οκτωβρίου του 1944 στην θαλάσσια περιοχή των νησιών Λέιτε, Σαμάρ και Λουζόν στις Φιλιππίνες διεξήχθη η μεγαλύτερη ναυμαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αμερικανικές και αυστραλιανές δυνάμεις συγκρούστηκαν με τον ιαπωνικό στόλο.

Στόχος ήταν η ανακατάληψη νησιωτικών περιοχών που είχε καταλάβει η Ιαπωνία η απώλεια του ελέγχου των οποίων θα εμπόδιζε την πρόσβαση της σε χώρες από τις οποίες εφοδιαζόταν με βιομηχανικά προϊόντα και πετρέλαιο.

Στην ναυμαχία πήρε μέρος και το μήκος 115 μέτρων πλοίο των ΗΠΑ USS Johnston το οποίο βυθίστηκε. Το 2019 ένα ρομποτικό βαθυσκάφος εντόπισε το ναυάγιο του πλοίου σε βάθος 6,5 χλμ.

ίναι το ναυάγιο που έχει εντοπιστεί σε μεγαλύτερο βάθος μέχρι σήμερα. Όμως το ναυάγιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος από αυτό που μπορούσε να προσεγγίσει το ρομποτικό βαθυσκάφος.

Έτσι αποφασίσθηκε η οργάνωση μιας νέας αποστολής με το επανδρωμένο βαθυσκάφος DSV Limiting Factor που έχει πραγματοποιήσει αποστολές στα βαθύτερο σημείο του πλανήτη, την Τάφρο των Μαριανών 11 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο πρώην αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ Βίκτορ Βέσκοβο που ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με υποβρύχιες εξερευνήσεις ανέλαβε την αποστολή.

Πραγματοποίησε σειρά καταδύσεων στο ναυάγιο παίρνοντας μαζί του άλλες φορές τον μηχανικό Σέιν Ίγκλερ και άλλες τον ιστορικό Παρκς Στέφενσον οι οποίο τον βοήθησαν στην εξερεύνηση και λήψη εικόνων και βίντεο του ναυαγίου.

Όπως ανέφερε ο Βέσκοβο το μεγάλο βάθος που βρίσκεται το σκάφος με την απουσία μόλυνσης του περιβάλλοντος εκεί αλλά και την παντελή έλλειψη οξυγόνου που είναι παράγοντας διάβρωσης των μετάλλων έχει διατηρήσει το σκάφος άθικτο εκτός φυσικά από τις ζημιές που υπέστη από τις τορπίλες και τα βλήματα που δέχτηκε κατά την ναυμαχία.

Αυτή η πρώτη αποστολή στο ναυάγιο έφερε πίσω μόνο τις εντυπωσιακές εικόνες του αφού δεν εντοπίστηκαν κάποια ευρήματα όπως κάποια αντικείμενα (ρούχα, στολές κ.α.) ούτε κάποια λείψανα από μέλη του πληρώματος.

Στο πλοίο υπήρχε πλήρωμα 237 ατόμων από τα οποία 147 επέζησαν από την ναυμαχία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης