Ο Αρμένιο Κάρλος επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου εργαζομένων στην Πορτογαλία προειδοποίησε σήμερα ότι οι βίαιες διαδηλώσεις όπως αυτές της Ελλάδας πιθανόν να επεκταθούν και στη χώρα του αν επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση και ενταθούν τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται κατ'εντολή της τρόικας.
Ο πορτογάλος συνδικαλιστής δήλωσε στην εφημερίδα Diario de Noticias:
Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη βία που επιβάλλεται είναι αυτή της λιτότητας, τα μέτρα που επιβάλλονται στους εργαζόμενους και στη χώρα. Ο χρόνος θα δείξει, εάν το επίπεδο και η μορφή των αντιδράσεων θα λάβουν χαρακτήρα ανάλογο με την εικόνα που έδωσε μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις η Αθήνα. Τα συνδικάτα θα συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων της κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο. Θα συνεχίσουμε τη στάση που έχουμε τηρήσει μέχρι σήμερα στις διαμαρτυρίες μας καλώντας σε απεργίες και σε διαδηλώσεις για την αξιοπρέπεια των εργαζομένων και ενάντια στο κλίμα της γενικής παραίτησης.
Η οικονομική εφημερίδα επισημαίνει σε σημερινό άρθρο της ότι οι προοπτικές της πορτογαλικής οικονομίας είναι ακόμα χειρότερες και από αυτές της Ιρλανδίας ή της Ελλάδας, επικαλούμενη την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για τη χώρα.
«Αντίθετα με τα στοιχεία για την Ελλάδα ή την Ιρλανδία τα οποία σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής με τάση βελτίωσης, οι σύνθετοι δείκτες που αφορούν την Πορτογαλία εμφανίζουν επιδείνωση από τις αρχές του έτους σε σχέση με την περασμένη χρονιά» αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Σύμφωνα με τον τύπο της χώρας η χθεσινή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πορτογαλική πρωτεύουσα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 30 ετών. Περισσότεροι από 100.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στη Λισσαβόνα γύρω από την κεντρική πλατεία της πόλης ζητώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα μέτρα μείωσης μισθών και αύξησης της φορολογίας.
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φτάσει στη Λισσαβόνα η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο των απαιτούμενων μέτρων κατά το τελευταίο τρίμηνο.
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του πορτογάλου πρωθυπουργού ότι η χώρα δεν θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας οι περί του αντιθέτου ανησυχίες αναζωπυρώθηκαν μετά την τελευταία Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Στο ντοκουμέντο που αναπαρήγαγαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ακούγεται να λέει στον πορτογάλο ομόλογό του ότι και η χώρα του «θα χρειαστεί να προχωρήσει σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους».