Οι Ουκρανοί ξεγυμνώνουν μεθοδικά τον στρατό του Πούτιν

Στον 21ο αιώνα, κάθε κρατικός πόλεμος όπως αυτός που ξεκίνησε ο Πούτιν είναι μάταιος, δεν έχει νόημα και καταδικασμένος να αποτύχει. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που ένας Ρώσος μπορεί να παντρευτεί μια Ουκρανή η να εργαστεί σε όποια χώρα θέλει, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος να πολεμήσει κανείς. Οι πόλεμοι γινόντουσαν για την χάραξη νέων συνόρων και σήμερα, τα σύνορα έχουν καταργηθεί.

Ο Πούτιν εξευτελίζεται στην Ουκρανία διότι με πάνω από 30.000 νεκρούς στρατιώτες και χιλιάδες νεκρούς αθώους πολίτες αδυνατεί να καταφέρει ότι θα μπορούσε τον... 19ο αιώνα. Με έναν στρατό ανοργάνωτο που δεν θέλει να πολεμήσει, βλέπει τους Ουκρανούς να τον απωθούν

Οι Ουκρανοί πέτυχαν τις νίκες επειδή α) Κινούνται μεθοδικά και με σχέδιο β) Έχουν σύγχρονα όπλα από την Δύση γ) εκπαιδεύονται από δυτικούς στρατιωτικούς δ) μάχονται για την πατρίδα τους (έχει ενισχυθεί η εθνική τους συνείδηση).

Οι New York Times σημειώνουν ότι η κατάρρευση των ρωσικών δυνάμεων -το Σαββατοκύριακο που πέρασε- δημιουργεί ένα νέο είδος πρόκλησης στον Πρόεδρο Πούτιν: υπονομεύει την εικόνα της ισχύος του, αυτή ακριβώς που οικοδομεί επί δύο δεκαετίες.

Την Κυριακή, ο ρωσικός στρατός συνέχισε να υποχωρεί από θέσεις στη βορειοανατολική Ουκρανία, τις οποίες είχε καταλάβει και κρατούσε επί μήνες. Μάλιστα υπήρξαν ρεπορτάζ που περιέγραφαν πως Ρώσοι στρατιώτες εγκατέλειπαν πολλά όπλα και φορώντας πολιτικά προσπαθούσαν να διαφύγουν από τις μάχες.

Τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν ότι ο ρωσικός στρατός αποδεικνύεται πολλαπλά ανίκανος: Δεν επιθυμούν τον πόλεμο οι περισσότεροι στρατιώτες (δεν βλέπουν το νόημα), ο εξοπλισμός είναι ξεπερασμένος, η οργάνωση ανύπαρκτη. Κύρια αιτία για όλα αυτά η διαφθορά που πάντοτε παρατηρείται στα αυταρχικά κράτη.

Την ίδια ώρα δημοτικοί σύμβουλοι σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη υπογράφουν κοινά κείμενα ζητώντας την απομάκρυνση - παραίτηση του Πούτιν, "ο οποίος πλέον βλάπτει τη χώρα".

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης