Οι ηγέτες της Κίνας εξαφανίζουν τους μεγάλους επιχειρηματίες

Η Κίνα έχει τιμωρήσει ή διαπομπεύσει μία σειρά από μεγιστάνες που θεωρήθηκε ότι ξεπερνούν τα όρια. Ο επιχειρηματίας κ. Μα ιδιοκτήτης του κολοσσού, ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba και της fintech, Ant Group, είναι σήμερα ο νέος στόχος του Πεκίνου, καθώς οι αξιωματούχοι αρχίζουν και πάλι να ρυθμίζουν την διαδικτυακή αγορά της χώρας. 

Ο κ. Μα έχει εν πολλοίς εξαφανιστεί από τις εταιρείες του. Ο Σιάο Τζιάνουα, άλλοτε έμπιστος οικονομικός σύμβουλος στην κινεζική ελίτ, συνελήφθη σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας του Χονγκ Κονγκ το 2017. 

Ο Γε Τζιαμίνγκ, μεγιστάνας του πετρελαίου, τέθηκε υπό κράτηση όπως και ο Γου Σιαοχούι, του οποίου η ασφαλιστική εταιρεία έχει αγοράσει το ξενοδοχείο Waldorf Astoria στο Μανχάταν. Ο κ. Γου αργότερα πήγε στη φυλακή. Ο Λάι Σιαομίν, πρώην πρόεδρος μίας χρηματοοικονομικής εταιρείας, εκτελέστηκε εκείνη τη χρονιά. 

«Ο γενικός κανόνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν άτομα που λειτουργούν ως κέντρα εξουσίας εκτός του κομμουνιστικού κόμματος» λέει ο Ρίτσαρντ Μακγκρέγκορ, senior fellow στο Lowy Institute. 

Οι ηγέτες της Κίνας χρειάζονται τον ιδιωτικό τομέα για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη. Αλλά δεν θέλουν οι επιχειρηματίες να υπονομεύσουν την κυριαρχία του κόμματος ανά την κοινωνία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης