ΟΗΕ για Τιγκράι: Ο λιμός οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας

Ο λιμός στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι οδεύει να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές της Αιθιοπίας, προειδοποίησε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών, κάτι που απέρριψε η Αντίς Αμπέμπα.

«Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τους μήνες που έρχονται, όχι μόνο στην Τιγκράι, αλλά και στην Αφάρ και στην Αμχάρα», τόνισε στο Συμβούλιο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μαρκ Λόουκοκ. Το κείμενο της ομιλίας του περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ υπολογίζουν ότι πάνω από 350.000 άνθρωποι στην Τιγκράι πλέον βρίσκονται σε κατάσταση λιμού, υπενθύμισε και διευκρίνισε πως τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να «ενημερώνουν για θανάτους» από πείνα.

Πέραν αυτών των 350.000 ανθρώπων, άλλοι «δύο εκατ. στις επαρχίες Τιγκράι, Αφάρ και Αμχάρα» διατρέχουν επίσης κίνδυνο να βρεθούν στην ίδια κατάσταση, πρόσθεσε ο κ. Λόουκοκ.

Μετά τη συνεδρίαση του ΣΑ, στην οποία συμμετείχε, ο πρεσβευτής της Αιθιοπίας στον ΟΗΕ, ο Ταγέ Άτσκε Σελασιέ Αμντέ, τόνισε πως η χώρα του αρνείται να συζητηθεί η κατάσταση στην Τιγκράι, καθώς πρόκειται κατ’ αυτόν για εσωτερική υπόθεση της χώρας του.

«Διαφωνούμε κατηγορηματικά με την εκτίμηση» του ΟΗΕ περί λιμού, είπε σε δημοσιογράφους, κρίνοντας πως τα δεδομένα που αναφέρθηκαν δεν συγκεντρώθηκαν με «διαφανή» τρόπο ή «χωρίς αποκλεισμούς».

Η συνεδρίαση του ΣΑ, που έγινε κατόπιν αιτήματος της Ιρλανδίας, αποδείχθηκε περίπλοκο να οργανωθεί, καθώς τα περισσότερα κράτη μέλη, ειδικά τα αφρικανικά, την απέρριπταν διότι θεωρούν εσωτερική υπόθεση της Αιθιοπίας τη σύρραξη στην Τιγκράι.

Εκτιμούν εξάλλου πως ο λιμός είναι ανθρωπιστικό ζήτημα και κατά συνέπεια είναι αναρμόδιο για να το χειριστεί το όργανο του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για την προάσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας στον κόσμο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης