Οδεύει και η Ελβετία προς το ΝΑΤΟ;

Η Ελβετία, μία χώρα - σύμβολο της ουδετερότητας, οδεύει προς επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αναφέρει ο ρωσικός Τύπος, την ώρα που Σουηδία και Φινλανδία σε μία ιστορική απόφαση κατέθεσαν και επισήμως το αίτημά τους για ένταξη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Kommersant, το υπουργείο Άμυνας της Ελβετίας έχει λάβει οδηγία να ετοιμάσει μία έκθεση για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, στην οποία θα εξετάζεται μεταξύ άλλων η ενεργός συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις περισσότεροι από τους μισθούς Ελβετούς είναι υπέρ πιο στενών δεσμών με το ΝΑΤΟ, αλλά μόνο το 1/3 τάσσονται υπέρ της ένταξης σε αυτό. 

Η Κάρολιν ντε Γκρίτερ, αρθογράφος του Foreing Policy, σημειώνει πως το γεγονός και μόνο ότι άνοιξε η συζήτηση αυτή στην Ελβετία είναι καθοριστικής σημασίας.

Αν μία ξεκάθαρη ουδέτερη χώρα αποφασίσει να έλθει πιο κοντά στο στρατόπεδο της Δύσης, τότε θα έχουμε μία απόδειξη ότι ο κόσμος πράγματι αλλάζει. 

Ο Φίοντορ Λουκιάνοφ, διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Russia in Global Affairs σχολίασε στο κανάλι του στο Telegram την κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η κίνηση των Ελβετών δεν έχει να κάνει με αίσθηση απειλής από τη Ρωσία, αλλά με το γεγονός ότι η Δύση αισθάνεται συνολικά την ανάγκη να δράσει .

«Δεν μπορεί κανείς να έχει τόσο μεγάλη φαντασία ώστε να πιστεύει σοβαρά πως η Ελβετία φοβάται τη Ρωσία. Εδώ έχουμε ξεκάθαρα κάτι άλλο.

Η Δύση σταθεροποιείται στη βάση ενός στρατιωτικού μπλοκ πολύ γρήγορα και όλοι όσοι είναι μέρος αυτής της κοινότητας θα πρέπει τουλάχιστον να δείξουν μία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή» σημείωσε. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης