Ξηλώθηκαν κυκλώματα κατασκόπων της CIA σε Λίβανο και Ιράν

Σε μια βαριά αποτυχία για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, περισσότεροι από 12 κατάσκοποι που εργάζονταν για τη CIA στο Ιράν και τον Λίβανο συνελήφθησαν και υπάρχουν φόβοι ότι έχουν ήδη εκτελεστεί ή θα εκτελεστούν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ειδησεογραφικού δικτύου ABC που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους με πρόσβαση στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι πληροφοριοδότες είχαν στρατολογηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) για δύο δίκτυα κατασκοπείας με στόχο το Ιράν και την εδρεύουσα στη Βηρυτό Χεζμπολάχ -που θεωρείται από τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη.

Εκπρόσωποι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν αμφότεροι να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πληροφορία.

«Η κατασκοπεία είναι ριψοκίνδυνη υπόθεση» δήλωσε στο ABC αμερικανός αξιωματούχος που έχει γνώση των εξελίξεων, επιβεβαιώνοντας την απώλεια αδιευκρίνιστου αριθμού κατασκόπων κατά τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου.

Ο Ρόμπερτ Μπάερ, πρώην ανώτατος αξιωματούχος της CIA που εργάστηκε στο μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ από τη Βηρυτό τη δεκαετία του '80, δήλωσε ότι η οργάνωση εκτελεί πρόσωπα που είναι ή θεωρούνται ύποπτα για κατασκοπεία. «Δεν νομίζω ότι θα τους δούμε ποτέ ξανά» λέει.

Πρώην και νυν αξιωματούχοι από τον χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών δηλώνουν ότι η ανακάλυψη των δύο αμερικανικών δικτύων κατασκοπείας συνιστά σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες καταγραφής των δραστηριοτήτων του Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς και των προθέσεων της Χεζμπολάχ έναντι του Ισραήλ.

Σύμφωνα με το δίκτυο ABC που επικαλείται δηλώσεις τεσσάρων αξιωματούχων, δύο διπλοί πράκτορες της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό προσποιήθηκαν ότι εργάζονταν για τη CIA. Κατ' αυτό τον τρόπο η Χεζμπολάχ έμαθε ποιο είναι το εστιατόριο όπου είχαν συναντήσεις αξιωματούχοι της CIA με μυστικούς πράκτορες.

Η CIA χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Pizza» όταν συζητούσε για τον τόπο συνάντησης με τους πράκτορές της και σύμφωνα με δύο πρώην αξιωματούχους της Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ η τοποθεσία είναι η Pizza Hut της Βηρυτού. Νυν αξιωματούχος διέψευσε τη συγκεκριμένη πληροφορία.

Η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Χεζμπολάχ αναγνώρισε έτσι τουλάχιστον 12 πληροφοριοδότες και τις ταυτότητες αρκετών μελών της CIA. Ενας άλλος πρώην αξιωματούχος της CIA δήλωσε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών αγνόησε προειδοποιήσεις ότι η επιχείρηση μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της επιλογής του ίδιου σημείου για τις συναντήσεις.

Την ίδια στιγμή που η Χεζμπολάχ ανακάλυπτε το δίκτυο κατασκόπων στη Βηρυτό, οι ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών ανακάλυπταν μία μυστική μέθοδο επικοινωνίας που χρησιμοποιούσαν οι πληρωμένοι πληροφοριοδότες της CIA στη χώρα.

Η ανακάλυψη των δύο δικτύων είχε αρχικά έλθει στην επιφάνεια μέσω τηλεοπτικών ανακοινώσεων από πλευράς Ιράν και Χεζμπολάχ, που ευρέως αγνοήθηκαν. Ωστόσο, αξιωματούχοι που μίλησαν στο ABC δήλωσαν ότι τα περισσότερα στοιχεία από όσα μεταδόθηκαν ήταν αληθινά.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο ότι δύο υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης είχαν ξεσκεπαστεί ως κατάσκοποι της CIA. Στο Ιράν, ο υπουργός Πληροφοριών Χεϊντάρ Μοσλεχί ανακοίνωσε τον Μάιο ότι είχαν εντοπιστεί περισσότεροι από 30 αμερικανοί και ισραηλινοί κατάσκοποι και ένα ιρανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα έδειξε εικόνες από δικτυακούς τόπους που χρησιμοποιούσαν οι ΗΠΑ για μυστική επικοινωνία με τους κατασκόπους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ιρανική τηλεοπτική εκπομπή έδειξε εικόνες προσώπων που δεν είναι κατάσκοποι της CIA, ωστόσο ήταν ακριβές το βίντεο με ιστοσελίδες που προβλήθηκαν.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης