Ξεκινά η εβδομάδα βραβείων Νόμπελ- Τι αλλάζει φέτος

Oι νικητές των βραβείων Νόμπελ, αρχής γενομένης από την ιατρική, θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα. «Έφτασε η εβδομάδα του χρόνου, όπου  πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ελπίζουν να λάβουν αυτό το τηλεφώνημα», γράφει η γερμανική Tagesschau .

Οι νικητές των βραβείων Νόμπελ θα ενημερωθούν τηλεφωνικά λίγο πριν από την επίσημη ανακοίνωση. 

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιας πόρτας θα χτυπήσει το κουδούνι φέτος, αλλά υπάρχουν φυσικά εικασίες, ειδικά για την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας και Ειρήνης.

Όλα είναι άκρως απόρρητα και οι υποψηφιότητες κρατούνται «κλειδωμένες» εδώ και 50 χρόνια, ενώ το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης στο Όσλο, δημοσιεύει κάθε χρόνο μια λίστα με πιθανούς υποψηφίους. 

Αυτή τη φορά στην πρώτη θέση για την κατηγορία Νόμπελ Ειρήνης είναι οι «Reporters Without Borders», ένα δίκτυο για την ελευθερία του Τύπου και της πληροφόρησης.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ειρήνης, Χένρικ Ουρντάλ, θα ήθελε με το βραβείο να σταλεί ένα μήνυμα: «Φέτος, ένα βραβείο για το δημοκρατικό κίνημα και για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ήταν πολύ σημαντικό. Θα ήταν ένα βραβείο που θα προειδοποιούσε δικτάτορες και ‘αυτοκράτορες’ σε όλο τον κόσμο».

Άλλα φαβορί για το βραβείο είναι ο Παγκόσμιος  Οργανισμός  Υγείας (ΠΟΥ) με την πρωτοβουλία εμβολιασμού Covax και η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια. Η Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι επίσης στη λίστα. 

Όσον αφορά το Νόμπελ Λογοτεχνίας,  συνήθως αναφέρονται γνωστά ονόματα όπως Μάργκαρετ Άτγουντ, Νγκούγκι βα Τιόνγκο και Χαρούκι Μουρακάμι, για παράδειγμα.

Όμως, το περσινό βραβείο που απονεμήθηκε στην λυρική ποιήτρια Λουίζ Γκλικ, δείχνει ότι τα πράγματα μπορούν να εξελιχθούν πολύ διαφορετικά στο τέλος.

Τα βραβεία Νόμπελ έχουν ιδιαίτερη σημασία φέτος, λέει ο πρόεδρος του Ιδρύματος Νόμπελ, Βίνταρ Χέλγκεσεν : «Είναι ιδιαίτερα σημαντικά, επειδή υπάρχει πόλεμος κατά της επιστήμης. Τα γεγονότα αμφισβητούνται, κάποιες αρχές λαμβάνουν αποφάσεις και αγνοούν τα επιστημονικά ευρήματα. 

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ,  δήλωσε πρόσφατα ότι πρέπει να τερματίσουμε τον πόλεμο κατά της επιστήμης.  «Πρέπει να καταλήξουμε σε μια νέα συναίνεση σχετικά με τα γεγονότα, την έρευνα και τη γνώση», σημειώνει ο Χέλγκεσεν.

Η Εβδομάδα Νόμπελ ξεκινά σήμερα με το Βραβείο Ιατρικής και ενώ ορισμένοι αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι ο Γερμανικός κατασκευαστής εμβολίων BioNTech, άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς. 

«Δεν είναι προβλέψιμο το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία και αν οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Νόμπελ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης