Ξεκίνησε επίσημα η 3η θητεία του Μόντι στον πρωθυπουργικό θώκο της Ινδίας

Πρωθυπουργός της Ινδίας ορκίστηκε για τρίτη φορά την Κυριακή ο Ναρέντρα Μόντι και έγινε, έτσι, μόλις το δεύτερο πολιτικό πρόσωπο μετά τον Τζαουαχαρλάλ Νεχρού, που θα υπηρετήσει μια τρίτη διαδοχική θητεία ως πρωθυπουργός.

Ο Μόντι ορκίστηκε ενώπιον του προέδρου της Ινδίας, Ντρουπάντι Μούρμου σε μια μεγάλη τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Ραστραπάτι Μπαβάν, το προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, παρουσία χιλιάδων αξιωματούχων, αστέρων του Bollywood και βιομηχάνων.

Ο 73χρονος ηγέτης εξασφάλισε την εξουσία στις εκλογές που ολοκληρώθηκαν την 1η Ιουνίου, με την υποστήριξη 14 περιφερειακών κομμάτων της Εθνικής Δημοκρατικής Συμμαχίας (NDA) υπό την ηγεσία του BJP, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες θητείες, που το κόμμα του είχε κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Το αποτέλεσμα θεωρείται μεγάλο πλήγμα για τον δημοφιλή ηγέτη, καθώς οι έρευνες και τα exit polls είχαν προβλέψει ότι το BJP θα εξασφάλιζε ακόμη περισσότερες έδρες από ό,τι το 2019.

Η νέα θητεία του Μόντι θα είναι, πιθανότατα, γεμάτη με προκλήσεις σχετικά με την οικοδόμηση συναίνεσης σε αμφιλεγόμενα πολιτικά ζητήματα, εκτιμούν αναλυτές, λόγω της διαφορετικής ατζέντας που στηρίζει το κάθε ένα από τα περιφερειακά κόμματα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης