Νότια Σινική Θάλασσα: Υποβρύχιο των ΗΠΑ συγκρούστηκε με «άγνωστο αντικείμενο»

Περισσότεροι από δέκα Αμερικανοί ναύτες τραυματίστηκαν όταν ένα πυρηνικό υποβρύχιο χτύπησε «άγνωστο αντικείμενο». Το περιστατικό συνέβη γύρω από τη θάλασσα της Νότιας Κίνας (Σινική Θάλασσα). 

Δεκαπέντε ναύτες τραυματίστηκαν ελαφρά όταν το USS Connecticut συγκρούστηκε με το αντικείμενο το Σάββατο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τη σύγκρουση.

«Το USS Connecticut συγκρούστηκε με αντικείμενο το απόγευμα της 2ης Οκτωβρίου ενώ πλοηγείτο, έχοντας καταδυθεί, στα διεθνή ύδατα στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού», σύμφωνα με δελτίο Τύπου του επιτελείου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. 

Το περιστατικό έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι εντάσεις στην ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη περιοχή λόγω της πρόσφατης έντονης στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν.

Εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ δήλωσε ότι το υποβρύχιο κατευθύνεται προς το αμερικανικό έδαφος Γκουάμ. Όπως είπε, οι χώροι και το σύστημα προώθησης «δεν επηρεάστηκαν και παραμένουν πλήρως λειτουργικοί». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση της έκτασης των ζημιών στο υποβρύχιο.

Σύμφωνα με το Naval Institute, κέντρο μελετών προσκείμενο στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, το υποβρύχιο συμμετείχε σε διεθνή ναυτική άσκηση στη Νότια Σινική Θάλασσα όταν σημειώθηκε το συμβάν.

Το USS Connecticut έπλεε σε μια από τις πιο αμφισβητούμενες περιοχές στον κόσμο. Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της θάλασσας της Νότιας Κίνας, αλλά οι γύρω χώρες και οι ΗΠΑ διαφωνούν. 

Οι Φιλιππίνες, το Μπρουνέι, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ αμφισβητούν τις διεκδικήσεις της Κίνας για τη θάλασσα εδώ και δεκαετίες, αλλά η ένταση αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.  Οι ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει πολλές από αυτές τις χώρες σε αυτήν την διαμάχη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης