Η εφημερίδα The New York Τimes γράφει ότι τα πυρά που εξαπέλυσε μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος των ΗΠΑ χθες το πρωί με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 15 φερόμενοι ως αντάρτες στο βορειοδυτικό Πακιστάν είχε στόχο τον θεωρούμενο ως δεύτερο τη τάξει στην αλ Κάιντα, τον Αμπού Γιαχία αλ Λίμπι.
«Άνθρωποι εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα, για να εξακριβώσουμε εάν ζει ακόμα», είπε, αναφερόμενος στον Λίμπι, ένας Αμερικανός αξιωματούχος στους Τάιμς υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του. «Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ώστε να είμαστε πραγματικά βέβαιοι ότι είναι νεκρός. Αλλά είναι ο υπ' αριθμόν δύο της αλ Κάιντα, και αυτό θα ήταν ένα βαρύ πλήγμα» για την οργάνωση, πρόσθεσε.
Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στην εφημερίδα ότι ο αλ Λίμπι ήταν ο στόχος της επίθεσης, αν και δεν ήταν σε θέση να πουν εάν είναι νεκρός ή όχι. Είχε ήδη θεωρηθεί -εσφαλμένα- νεκρός έπειτα από μια επιδρομή αμερικανικού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους τον Δεκέμβριο του 2009.
Η σειρά των επιθέσεων των τηλεχειριζόμενων αμερικανικών αεροσκαφών (Unmanned Aerial Vehicles, UAVs) στο δυτικό Πακιστάν τις τελευταίες ημέρες και ένα επεισόδιο στην Πεσάβαρ ανάμεσα σε πακιστανούς αστυνομικούς και αμερικανούς διπλωμάτες αναζωπύρωσαν την ένταση στις σχέσεις Ισλαμαμπάντ-Ουάσινγκτον.
Ο Αμπού Γιαχία, Λίβυος υπήκοος, έχει εμφανιστεί αρκετές φορές σε προπαγανδιστικά βίντεο της αλ Κάιντα. Είχε διαφύγει στο παρελθόν από αμερικανική φυλακή στο Αφγανιστάν.
Από το Σάββατο ως την Δευτέρα, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άνθρωποι σε επιθέσειςUAVs: τέσσερις το Σάββατο, δέκα την Κυριακή και δεκαπέντε στην επιδρομή με στόχο τον Λίβυο. Από την 21η Μαΐου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι συμμετείχαν στη σύνοδο του NATO και είχαν μια σύντομη συζήτηση αλλά όχι κατ' ιδίαν συνάντηση οι επιθέσεις των UAVs είναι τουλάχιστον οκτώ.
Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση του Πακιστάν ανέφεραν ότι η αστυνομία στην Πεσάβαρ έθεσε υπό κράτηση τρεις Αμερικανούς, που περιέγραψαν ως διπλωμάτες, και τρεις Πακιστανούς, κατέσχεσε δύο οχήματα και οπλισμό που μετέφεραν χωρίς άδεια. Οι Αμερικανοί φέρονται να είχαν συναντηθεί με στέλεχος της πρυτανείας ενός πανεπιστημίου στην Μάλακαντ. Οι αστυνομικοί ανακάλυψαν στα αυτοκίνητά τους πέντε καραμπίνες M4, τέσσερα πιστόλια των 9 χιλιοστών και 20 γεμιστήρες με σφαίρες. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι διπλωμάτες εργάζονται στο προξενείο της Πεσάβαρ και οι Πακιστανοί που τους συνόδευαν είναι εργαζόμενοι στην ασφάλεια του προξενείου. Πακιστανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι Αμερικανοί απελευθερώθηκαν σε λίγη ώρα, ενώ είναι ασαφές τι συνέβη στην περίπτωση των συνοδών τους.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν σχολίασε την υπόθεση.
Την περασμένη χρονιά, ο Ρέιμοντ Ντέιβις, που εργαζόταν για τη CIA, είχε σκοτώσει δύο Πακιστανούς στη Λαχόρη. Η Ουάσινγκτον είχε υποστηρίξει ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα, ωστόσο ο θάνατος των δύο αστυνομικών είχε προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις. Ο Ντέιβις αθωώθηκε και μπόρεσε να αναχωρήσει από το Πακιστάν μετά την καταβολή 2,3 εκατ. δολαρίων στις οικογένειες των δύο ανδρών.
Το επεισόδιο σημειώθηκε καθώς το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν «καταδίκασε έντονα» τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές, χαρακτηρίζοντάς τις «παράνομες επιθέσεις» οι οποίες παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της χώρας. Αμερικανός αξιωματούχος αντέτεινε ότι οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν», προσθέτοντας ότι η «αληθινή απειλή για την εδαφική κυριαρχία του Πακιστάν είναι οι τρομοκράτες της αλ Κάιντα».