Νικολάι Πατρούσεφ: Ο διάδοχος του Πούτιν;

Για τον διεθνή Τύπο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και οι εικασίες για τη διαδοχή του δίνουν και παίρνουν.  

Μεταξύ των ονομάτων των siloviki, μια ρωσική έκφραση που αναφέρεται στους  έμπιστους  «φίλους»του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούγεται όλο και περισσότερο ο Νικολάι Πατρούσεφ.

Εδώ και αρκετό καιρό, υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για μια πιθανή ασθένεια του Βλαντίμιρ Πούτιν: Ένας όγκος ή Πάρκινσον, το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν την υποτιθέμενη ασθένεια του Ρώσου ηγέτη.

Μόνο κάποιες ενδείξεις για τη φυσική του εμφάνιση, για το περπάτημα ή την υπερβολική προφύλαξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι υποθέσεις αυτές αναζωπυρώθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία, λες και τα ταμπλόιντ και ορισμένες εφημερίδες αναζητούσαν μια δικαιολογία για τις ενέργειες του Πούτιν που ξεπερνούσαν το οικονομικό και πολιτικό συμφέρον. Για ορισμένους σχολιαστές το μυστικό σχέδιο του Πούτιν θα ήταν η ανακατάκτηση και η ανοικοδόμηση της ΕΣΣΔ πριν από το θάνατό του, ως τελευταία επιθυμία.

Και σε αυτό το σενάριο στο οποίο υποτίθεται ότι μια ασθένεια δεν δηλώθηκε ποτέ και δεν έγινε γνωστή, τα σενάρια της διαδοχής πυκνώνουν. Κατά τον διεθνή Τύπο, ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας στη Ρωσία, αμέσως μετά τον  Πούτιν.

Είναι γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ενός οργάνου που αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο και διαχειρίζεται την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια.

Επιπλέον, ο Πατρούσεφ θεωρείται ένας από τους πιο πιστούς και έμπιστους άνδρες του Πούτιν και ως εκ τούτου είναι ένας από τους στενότερους συμβούλους του.

Η εμπιστοσύνη έχει δημιουργηθεί με τα χρόνια. Άλλωστε είναι γνωστό πώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει βάλει μακροχρόνιους φίλους σε ρόλους επιρροής, ανθρώπους με τους οποίους μοιράστηκε την εμπειρία του στην KGB, για παράδειγμα.

Αυτό ισχύει και για τον Νικολάι Πατρούσεφ, γεννημένο το 1951, με καριέρα κατασκόπου πίσω του. Κατατάχθηκε στην KGB το 1974 και με την ευκαιρία αυτή γνώρισε -κάποιοι λένε ότι «ανακάλυψε» - τον Πούτιν.

Αφού κατέλαβε τη θέση του επικεφαλής της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών, το 2008 εντάχθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας Πούτιν.

Λέγεται ότι με τον Πατρούσεφ, ο Πούτιν σχεδίαζε επίσης την προσάρτηση της Κριμαίας και γι' αυτό έχει μεγάλη επιρροή. Σύμφωνα με τους Ρώσους πολιτικούς εμπειρογνώμονες, ο Νικολάι Πατρούσεφ είναι όχι μόνο ένας από τους πιο έμπιστους άνδρες του Πούτιν, αλλά είναι επίσης από τους πιο αφοσιωμένους στον δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης.

Το όνομα του Πατρούσεφ ακούγεται το τελευταίο διάστημα πολύ, ειδικά για τις ανοιχτά αντιαμερικανικές και αντιευρωπαϊκές του δηλώσεις.

Πρόσφατα ισχυρίστηκε ότι η Δύση υποστηρίζει τη νεοναζιστική ιδεολογία στην Ουκρανία και είναι πρόθυμη να θυσιάσει και τον τελευταίο Ουκρανό για να πολεμήσει τη Ρωσία.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης