Νικαράγουα: Συνελήφθησαν ηγετικά στελέχη οργάνωσης εργοδοτών δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές

Δυο ηγετικά στελέχη συνδέσμου επιχειρήσεων στη Νικαράγουα συνελήφθησαν χθες Πέμπτη, ανακοίνωσε η αστυνομία, εξέλιξη που αύξησε σε 39 τον αριθμό αντιπολιτευόμενων στον πρόεδρο Ντανιέλ Ορτέγα που έχουν συλληφθεί στο κράτος της κεντρικής Αμερικής ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Οι Μάικλ Χίλι και Άλβαρο Βάργκας, αντίστοιχα ο πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών επιχειρήσεων COSEP, συνελήφθησαν καθώς διενεργείται σε βάρος τους «έρευνα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα», ενημέρωσε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η έρευνα σε βάρος τους αφορά επίσης τη «διάπραξη ενεργειών που πλήττουν την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την αυτοδιάθεση» της Νικαράγουας, «την υποκίνηση ξένης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», την «έκκληση να υπάρξει επέμβαση του στρατού» και «την οργάνωση, με χρηματοδότηση ξένων δυνάμεων, σχεδίων για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέσω Twitter, ο COSEP αντέδρασε στις συλλήψεις αυτές τονίζοντας πως πρόκειται για «ενέργειες που παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα συνταγματικά κατοχυρωμένα στη Νικαράγουα» και πρέπει «να σταματήσουν αμέσως».

Συνολικά 39 αντίπαλοι του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, στην εξουσία από το 2007, συνελήφθησαν τους τελευταίους πέντε μήνες, ανάμεσά τους επτά δυνητικοί υποψήφιοι για την προεδρία.

Ο κ. Χίλι είναι επικεφαλής του COSEP από τον Σεπτέμβριο του 2020. Αντικατέστησε τον Χοσέ Αγκέρι, που συνελήφθη και αυτός τον Ιούλιο για «συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ενεργειών που θα κατάφερναν πλήγμα στην εθνική κυριαρχία» της Νικαράγουας, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τόσο ο κ. Χίλι όσο και ο κ. Βάργκας είναι μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, παράταξης της αντιπολίτευσης δύο δυνητικοί υποψήφιοι πρόεδροι της οποίας επίσης τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι συλλήψεις έγιναν την επομένη της έκκλησης του διαρκούς συμβουλίου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) να «απελευθερωθούν άμεσα» όλοι οι αντιπολιτευόμενοι που έχουν φυλακιστεί στη Νικαράγουα και να υπάρξουν εγγυήσεις για «ελεύθερες» εκλογές.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα, 75 ετών, διεκδικεί τέταρτη συναπτή θητεία· έθεσε εκτός κούρσας ουσιαστικά όλους τους σοβαρούς δυνητικούς αντιπάλους του, αξιοποιώντας νόμους που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2020 και του επέτρεψαν να φιμώσει την αντιπολίτευση, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης