Νιγηρία: Αμοιβή 200.000 ευρώ για να εντοπιστούν οι μαθήτριες που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ

ΛΑΓΟΣ. 

Η αστυνομία της Νιγηρίας προσφέρει πάνω από 200.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό των διακοσίων και πλέον κοριτσιών που απήγαγε η ισλαμική οργάνωση Μπόκο Χαράμ.

Οι μαζικές απαγωγές στις οποίες προχώρησε τον περασμένο μήνα η οργάνωση Μπόκο Χαράμ στο βορειοανατολικό απομακρυσμένο χωριό Τσιμπόκ προκάλεσε κατακραυγή σε διεθνές επίπεδο και διαδηλώσεις στη Νιγηρία. Η κυβέρνηση του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν βρίσκεται αντιμέτωπη με εντεινόμενες πιέσεις για να βρεθούν και να διασωθούν οι μαθήτριες, τις οποίες ένας ηγέτης της ισλαμιστικής οργάνωσης είπε ότι θα «πουλήσει στα παζάρια ως σκλάβες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως η χώρα του θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει τη Νιγηρία να βρει τις νεαρές κοπέλες, που απήχθησαν στα μέσα του Απριλίου, και να καταδιώξει αυτή την οργάνωση. Η απαγωγή αυτή σηματοδοτεί ένα από τα χειρότερα είδη «βάρβαρης τρομοκρατίας, διότι πρόκειται για απαγωγές παιδιών και κατόπιν για εμπορία παιδιών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η Μπόκο Χαράμ ανέλαβε, τη Δευτέρα, την ευθύνη για την απαγωγή των 200 και πλέον μαθητριών και απείλησε πως θα πουλήσει τα κορίτσια αυτά για σκλάβες, γεγονός που προκάλεσε παγκόσμια αγανάκτηση. Κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στη Νιγηρία νωρίτερα φέτος, τον Φεβρουάριο, ο Ολάντ είχε πει ότι «ο αγώνας σας (εναντίον της Μπόκο Χαράμ) είναι επίσης και δικός μας, και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να σας προσφέρουμε όχι μόνο την πολιτική μας υποστήριξη αλλά και την (επιχειρησιακή) συνδρομή μας κάθε φορά που είναι απαραίτητο».

Η οργάνωση Μπόκο Χαράμ (η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει «η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα» στη γλώσσα χάουσα, που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι στη βόρεια Νιγηρία) έχει πολλαπλασιάσει τις αιματηρές επιθέσεις της τις τελευταίες εβδομάδες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης