Να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ ζητά ο Αυστραλός που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών στη Μύκονο

Από το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ 41χρονος Αυστραλός ο οποίος συνελήφθη στην Μύκονο τον Ιούλιο του 2021 μετά από ερυθρά αναγγελία της Interpol των HΠΑ, ως μέλος διεθνούς κυκλώματος ναρκωτικών, εμπλεκόμενος σε υποθέσεις εισαγωγής και διακίνησης κοκαΐνης, καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας και της Αμερικανικής DEA, στο αεροδρόμιο του νησιού των Ανέμων, προκειμένου να εκδοθεί στις ΗΠΑ και παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ο εκζηστούμενος έχει δηλώσει ότι είναι υπήκοος Αυστραλίας και δραστηριοποιείται στο χώρο των κατασκευών, του διαδικτυακού εμπορίου και της πώλησης κρυπτονομισμάτων.

Ο συλληφθείς, σύμφωνα με τις Αρχές των ΗΠΑ, φέρεται να συμμετείχε από το Μάιο του 2019 έως το Μάιο του 2021 σε συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από διακίνηση ναρκωτικών στην περιφέρεια της Φλόριντα και για διανομή μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από την Κολομβία, μέσω της Καλιφόρνιας, προς την Αυστραλία.

Το αίτημα των Αμερικανικών Αρχών για την έκδοσή του έγινε αποδεκτό τόσο από τα Ελληνικά δικαστήρια όσο και τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης.

Ωστόσο ο 39χρονος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου - ΕΔΔΑ (διαδικασία προσωρινών μέτρων) προκειμένου να ανασταλεί η έκδοσή του, μέχρι να ζητήσει η Ελληνική Κυβέρνηση διευκρινίσεις από τις ΗΠΑ, σχετικά με επιχειρήματα-αντιρρήσεις που είχε προβάλλει ο ίδιος.

Οι διευκρινίσεις αφορούν τις ποινές που θα του επιβληθούν στις ΗΠΑ σε περίπτωση που εκδοθεί, καθώς πιθανή ποινή είναι αυτή της ισόβιας κάθειρξης, αλλά αφορούν και τις συνθήκες κράτησης του στις ΗΠΑ καθώς αντιμετωπίζει θέματα υγείας, όπως υποστηρίζει.

Αρχικά, αναβλήθηκε η έκδοσή του από το ΕΔΔΑ και ζητήθηκαν διευκρινίσεις από την Ελληνική Κυβέρνηση, οι οποίες απαντήθηκαν. Στην συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης (11.3.2023) γνωμοδότησε υπέρ της έκδοσής του.

Κατόπιν αυτού προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση που ανάβει το πράσινο φως για την έκδοσή του.

Υποστηρίζει, μεταξύ των άλλων, ότι η σε βάρος του ποινική διαδικασία στις ΗΠΑ ήταν αποτέλεσμα υπέρβασης της επιτρεπόμενης αστυνομικής κεκαλυμμένης δραστηριότητας για την αποκάλυψη αξιοποίνων πράξεων και ότι ο ίδιος υπήρξε θύμα αστυνομικής παγίδευσης (police entrapment), ισχυρισμός ο οποίος ουδέποτε εξετάστηκε από τις δικαστικές αρχές, κάτι που παραβιάζει το δικαίωμά του για δίκαιη δίκη.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι παραβιάζονται αρκετά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ενώ η απόφαση που επιτρέπει την έκδοσή του είναι αναιτιολόγητη και δεν έχει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Τέλος, σημειώνει ότι αν εκδοθεί άμεσα στις ΗΠΑ θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη η υγεία του λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό γιατί ενώ ήταν κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού έγινε εμφύτευση βηματοδότης και υπάρχουν επιπλοκές, ενώ αντιμετώπιζε παράλληλα αι άλλα προβλήματα υγείας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης