Να αρθούν οι περιορισμοί για την είσοδο βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ζητά ο ΠΟΥ

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ζήτησε από το Ισραήλ να άρει τους περιορισμούς για την είσοδο της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας λέγοντας ότι ο βασικός διάδρομος για την παροχή επείγουσας ιατρικής βοήθειας από την Αίγυπτο στον παλαιστινιακό θύλακα έχει διακοπεί.

«Σε μια στιγμή που ο λαός της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με λιμό, προτρέπουμε το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την είσοδο της βοήθειας. Χωρίς περισσότερη βοήθεια στη Γάζα, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε τη ζωτικής σημασίας υποστήριξη στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Τέντρος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Το Ισραήλ κατέλαβε και έκλεισε το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου στις 7 Μαΐου, διαταράσσοντας μια κύριας σημασίας οδό για τη διέλευση ανθρώπων και βοήθειας προς και από τον θύλακα.

Ο Τέντρος τόνισε ότι αυτή η ισραηλινή κίνηση έχει επιπτώσεις σε έξι νοσοκομεία και εννέα κέντρα πρωτοβάθμιας υγείας και είχε ως αποτέλεσμα 70 καταφύγια να χάσουν τις ιατρικές τους εγκαταστάσεις.

«Οι καθημερινές ιατρικές επισκέψεις έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 40% και οι εμβολιασμοί κατά 50%», ανέφερε. «Περίπου 700 βαριά άρρωστοι ασθενείς που διαφορετικά θα είχαν απομακρυνθεί για να λάβουν ιατρική περίθαλψη αλλού, βρίσκονται παγιδευμένοι σε εμπόλεμη ζώνη».

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Λωρίδας της Γάζας ουσιαστικά κατέρρευσε από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση εκεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ συμπλήρωσε ότι το νοσοκομείο αλ-'Αουντα στη βόρεια Γάζα παραμένει υπό πολιορκία από την Κυριακή, με 148 μέλη νοσοκομειακού προσωπικού και 22 ασθενείς και τους ανθρώπους που τους συνόδευαν να παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα. Πρόσθεσε ότι οι μάχες κοντά στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, επίσης στη βόρεια Γάζα, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα του νοσοκομείου να παρέχει περίθαλψη στους ασθενείς.

«Αυτά είναι τα μόνα δύο λειτουργικά νοσοκομεία που παραμένουν στη βόρεια Γάζα», τόνισε ο Τέντρος. «Η διασφάλιση της ικανότητάς τους να παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι επιτακτική ανάγκη».

Λίγο νωρίτερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι αναστέλλει επί του παρόντος τη διανομή τροφίμων στη Ράφα, λόγω έλλειψης προμηθειών και απουσίας ασφάλειας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης