Νίγηρας: Η μόνη χώρα που δεν κινδυνεύει από Covid-19

Έως τα μέσα του Ιουνίου, ο Νίγηρας, με πληθυσμό 24 εκατ. ατόμων, είχε καταγράψει μόλις 194 θανάτους και 5.500 κρούσματα του κορωνοϊού. Δηλαδή λιγότερα από το Σαν Μαρίνο, που έχει μόλις 34.000 κατοίκους. 

Μάλιστα, στα τέλη του Μαΐου, ο Νίγηρας πήρε την ασυνήθιστη απόφαση να δανείσει 100.000 εμβόλια της AstraZeneca στην Ακτή Ελεφαντοστού, μία χώρα με περίπου τον ίδιο πληθυσμό, αλλά με 10πλάσια κρούσματα. Ο Νίγηρας έδωσε προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων της πρώτης γραμμής, αλλά ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί στον γενικό πληθυσμό. 

Στο βασικό κέντρο για τεστ στη Νιαμέι, περνούν μέρες χωρίς κάποιος να βρεθεί θετικός. 

Οι χαμηλοί ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού στον Νίγηρα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επιδημιολόγων και αξιωματούχων του ΠΟΥ, οι οποίοι κατέληξαν ότι η χώρα αποτελεί ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στον κόσμο για τον ιό. Το εξαιρετικά ζεστό και ξηρό κλίμα δεν ευνοεί την ανάπτυξη του κορωνοϊού. 

Επίσης, ο Νίγηρας έχει έναν από τους νεότερους πληθυσμούς παγκοσμίως -οι μισοί πολίτες του είναι κάτω των 15 ετών- ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι μένουν σε απομονωμένες γειτονιές. Όλα αυτά, αποτελούν πολύ καλά εμπόδια για την εξάπλωση του ιού. 

Τέλος οι αρχές επέβαλαν lockdown, απαγόρευσαν τις συλλογικές προσευχές στα τζαμιά και έκλεισαν τα σύνορα τον Μάρτιο του 2020, πέντε μήνες πριν χώρες όπως η Βρετανία αρχίσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. 

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης