Νέα ταπεινωτική ήττα για τον Τζόνσον

Σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας. Με τη φράση αυτή σχολιάζει το Bloomberg τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα των Συντηρητικών σε περιφέρεια που θεωρείτο προπύργιό του στην κεντρική Αγγλία στις εκλογές για την πλήρωση μιας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρόκειται για μία ταπεινωτική ήττα όχι μόνο για τους Τόρις, αλλά και για τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, του οποίου η καρέκλα εδώ και λίγο καιρό τρίζει επικίνδυνα. 

Στην εκλογική αναμέτρηση της Πέμπτης για την έδρα στο Βόρειο Σρόπσαϊρ, που οι Τόρις σύμφωνα με το Bloomberg ήλεγχαν σταθερά από τη δημιουργία της το 1832, νικήτρια ήταν η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Χέλεν Μόργκαν. Επικράτησε του Συντηρητικού αντιπάλου της με διαφορά 5.925 ψήφων.

Σημειώνεται ότι το 2019 οι Τόρις είχαν κερδίσει την έδρα με διαφορά 23.000 ψήφων. Ωστόσο ο βουλευτής τους Όουεν Πάτερσον παραιτήθηκε κατηγορούμενος για lobbying επ'αμοιβής, με αποτέλεσμα να γίνει νέα διαδικασία πλήρωσης της θέσης. 

«Απόψε, οι πολίτες στο Βόρειο Σρόπσαϊρ μίλησαν για λογαριασμό του βρετανικού λαού. Το είπαν δυνατά και καθαρά: Μπόρις Τζόνσον, το πάρτι τέλειωσε», τόνισε η Μόργκαν στην επινίκια ομιλία της.

Ένα πάρτι που διοργανώθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ πριν ένα χρόνο και ενώ το Λονδίνο βρισκόταν σε αυστηρό lockdown ήρθε στο φως πριν από λίγο καιρό και έφερε σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό, που ήδη έβλεπε τη δημοτικότητά του να καταρρέει.

Εκείνος επιμένει πως δε γνώριζε για τη διοργάνωσή του. Δημοσκόπηση κατέγραψε  όμως ότι  το 68% των Βρετανών πιστεύει ότι ο Μπόρις Τζόνσον γνώριζε και λέει ψέματα. 

H νέα αυτή αποκάλυψη προστίθεται σε σειρά σκανδάλων που συγκλονίζουν τη βρετανική κυβέρνηση και πλήττουν την αξιοπιστία του Τζόνσον.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης