Νέα Ζηλανδία: Απόλυτη κυρίαρχος η Τζασίντα Αρντέρν

Την απόλυτη πλειοψηφία φαίνεται ότι εξασφαλίζει το Εργατικό Κόμμα της κεντροαριστερής πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντέρν, όπως προκύπτει από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των σημερινών βουλευτικών εκλογών της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, με καταμετρημένο το 10% των ψήφων, το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 49,9%, ενώ το συντηρητικό Εθνικό Κόμμα της Τζούντιθ Κόλινς ακολουθεί στο 26%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας (61 έδρες) στη Βουλή, απαιτείται ποσοστό άνω του 48%. 

Το τελικό αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, αναμένετα να γίνει γνωστό εντός των επόμενων ωρών. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η 40χρονη Αρντέρν θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο, συγκροτώντας αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι σημερινές εκλογές, μάλιστα, θεωρούνται ιστορικές, καθώς προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, με τη συμμετοχή να καταρρίπτει κάθε ρεκόρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάλπες επρόκειτο να στηθούν πριν από έναν περίπου μήνα. Ωστόσο, ο εντοπισμός εστίας κορωνοϊού στην περιοχή Όκλαντ, οδήγησε τις αρχές στην επιβολή lockdown και στην αναβολή της εκλογικής διαδικασίας.

Ταυτόχρονα με τις βουλευτικές εκλογές, σήμερα διεξάγονται και δύο δημοψηφίσματα. Ένα για τη νομιμοποίηση της ευθανασίας και ένα για τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς.

Μάλιστα, αν στο τελευταίο επικρατήσει το «ναι», τότε  Νέα Ζηλανδία θα καταστεί μόλις η τρίτη χώρα (Ουρουγουάη, Καναδάς) του κόσμου, όπου η πώληση κάνναβης για χρήση από ενήλικους θα είναι νόμιμη.

Τα αποτελέσματα των δύο δημοψηφισμάτων θα ανακοινωθούν την 30ή Οκτωβρίου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης